• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na Interkonektu u Beogradu 17 evropskih i više od 80 domaćih firmi: Sutra poseta izabranim kompanijama

Vreme čitanja: oko 2 min.

Očekuje se održavanje više od 200 sastanaka

  • 0
InterConnect, Privredna komora Srbije Foto: Tanjug/Rade Prelić
  • Konferencija se održava treći put u Beogradu

  • Značajna je zbog okupljanja velikog broja kompanija iz Evrope

  • Prvog od dva dana konferencije prisutnima se obratio i ambasador SAD

Konferencija Interkonekt koja se treći put održava u Beogradu okupila je 17 velikih i srednjih kompanija iz Evrope i više od 80 domaćih firmu, a kako je izjavio direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u Privrednoj komori Srbije Mihailo Vesović, ova platforma je način kako da se kompanije iz Srbije i Zapadnog Balkana približe evropskom tržištu i uključe u lance dobavljača.

"Na konferenciji je najviše kompanija iz metalske, mašinske industrije, obrade plastike i gume, industrijskih proizvoda i mašina. Ovo nije klasičan poslovni forum već je reč o dogovorenim sastancima sa dogovorenim kompanijama", istakao je on, prenosi Tanjug.

Istakao je da srpske kompanije mogu da pruže i tehnologiju i brzinu i kvalitet isporuke robe.

Konferencija traje dva dana, danas će predstavnici firmi imati poslovne B2B sastanke dok je za sutra predviđena poseta domaćim kompanijama.

"Sutra će 20 naših kompanija koje budu izabrane, posetiti predstavnici 17 stranih kompanija koje učestvuju na skupu", rekao je Vesović.

Američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil je ocenio da pripreme Srbije za ulazak u Evropsku uniju, čija će članica, prema njegovim rečima, Srbija postati, nisu samo političke već i ekonomske.

InterConnect, Privredna komora Srbije Foto: Tanjug/Rade Prelić

"Naš zadatak na ovoj konferenciji jeste da povežemo firme, proizvodnju opreme i mašina u Srbiji sa kupcima na evropskom tržištu. Ne radi se o politici, već o potrebi da se skrate lanci snabdevanja i da firme ono što im je potrebno nabave sa što kraće udaljenosti", istakao je on.

Dodao je da Srbija ima dobru i dugu tradiciju u mašinskoj industriji i da je važno da i zemlje u okruženju kojima su potrebni ti proizvodi budu što bolje obaveštene o ponudi koju Srbija ima.

Direktor kompanije Convestenics, koja zajedno sa Privrednom komorom Srbije organizuje ovu konferenciju, Matijas Loidold naglasio je da se na ovom skupu na jednom mestu okupljaju dobavljači i ponuđači i da je fokus na najvažnijim industrijskim sektorima u Srbiji a to su metalska industrija, industrija plastike, gumarska i industrija opreme i mašina.

"Potencijalni kupci iz Evrope koji su ovde prisutni imaće više od 200 sastanaka sa 85 kompanija iz Srbije i regiona", rekao je on.

Potpredsednik Sektora za nabavke kompanije PUREM iz Nemačke Uve Akerman izjavio je da je na Interkonektu u Srbiji drugi put i da je forum za njega prilika da održava već ostvarene kontakte sa kompanijama dobavljačima, kao i da proširuje saradnju i na druge dobavljače.

"Srbija ima potencijala da sve ovo bude uspešna priča. Imamo dobru mapu puta i ovo je dobar način privredne saradnje", rekao je on.

Naveo je da je kompanija iz koje dolazi poznata po sistemu grejanja za automobilsku industriju ali da planiraju da portfolio prošire na hidrogen i na uređaje koji proizvode hidrogen.

Konferenciju organizuju Privredna komora Srbije i kompanija Convestenics, jedan je od najznačajnijih regionalnih događaja u mašinskom sektoru i realizuje se uz podršku projekta "Velika mala privreda" koji finansira USAID, a sprovodi ACDI/VOCA.

(Ubrzanje.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari