• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Korišćenjem daske za sečenje kroz hranu unosite i plastiku: Godišnje "pojedemo" i do 10 kreditnih kartica?

J. V.

Vreme čitanja: oko 2 min.

U maju 2023, studija koju je vodila australijska nacionalna naučna agencija CSIRO otkrila je mikroplastiku prisutnu u mnogim prehrambenim proizvodima - uključujući meso, piletinu, pirinač, vodu, obroke za poneti, pića, pa čak i sveže proizvode

  • 0
daska za sečenje Foto: Shutterstock

Zdravstveni savetnik i trener je upozorio sve na rizike pripremanja hrane na plastičnim daskama za sečenjeKrejg Mekloski iz SAD podelio je video koji prikazuje iznenađujuću količinu mikroplastike koja izlazi iz potpuno nove daske za sečenje nakon što je nožem zagrebao površinu.

- Izbacite plastične daske za sečenje iz upotrebe. Kao što vidite, nije bilo potrebno mnogo rezanja da sva ova plastika završi u vašoj hrani - poručuje.

On je referencirao studiju Državnog univerziteta Severne Dakote iz 2023. kako bi potkrepio svoju izjavu - tvrdeći da prosečna osoba može da proguta do "10 kreditnih kartica od plastike u jednoj godini".

- Nažalost, kada jednom uđu u vaše telo, ne možete ih se zaista otarasiti. Zato je važno da minimizirate upotrebu plastike u svakodnevnom životu i počnete da koristite više starih i prirodnih alternativa.

Za drvene daske za sečenje se kaže da su najbezbednija površina za pripremu hrane zbog antigljivičnih i antibakterijskih svojstava drveta.

Prema australijskom istraživanju iz 2019. godine, koje je sproveo Univerzitet u Njukaslu, ljudi konzumiraju otprilike pet grama plastike svake nedelje, što je ekvivalentno težini kreditne kartice. Profesor Andreas Suhrbier sa Univerziteta u Kvinslendu, sproveo je studiju na miševima kako bi utvrdio da li mikroplastika utiče na njihove unutrašnje organe.

@craig_mccloskey
Ditch the plastic cutting boards ⚠️‼️
♬ original sound - Craig McCloskey

Iznenađujuće, istraživači su otkrili da je virusni artritis produžen kod miševa koji su konzumirali mikroplastiku.

Otkrili su da je plastika u crevima izazvala određeni nivo upale zglobova.

U maju 2023, studija koju je vodila australijska nacionalna naučna agencija CSIRO otkrila je mikroplastiku prisutnu u mnogim prehrambenim proizvodima - uključujući meso, piletinu, pirinač, vodu, obroke za poneti, pića, pa čak i sveže proizvode.

Dr Džordi Nelis, analitički hemičar CSIRO-a, specijalista za bezbednost hrane, rekao je da ova plastika ulazi u ljudski lanac ishrane brojnim putevima, kao što je gutanje, ali jedan od glavnih načina je prerada i pakovanje hrane.

- Sveža hrana, na primer, može da bude bez plastike kada se ubere, ali će sadržati plastiku do trenutka kada stigne do nas. Mašine, daske za sečenje, plastična ambalaža mogu da ostave mikro i nanoplastike na našu hranu koju onda konzumiramo.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Volite topljeni sir u listićima? Mi smo ga zapalili, a vi ćete se zgaditi

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje