• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Usvojite 6 navika najdugovečnijih naroda sveta: Prvi su Japanci, a dva naroda su iz Evrope

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Počnite da praktikujete savete za duži život

  • 0
Stari ljudi zdravlje Foto: Profimedia

Svi mi želimo što duži životni vek, ali neretko ne poštujemo ona neka nepisana pravila kada je on u pitanju. Naravno da se omakne i neka loša navika ili jednostavno niste u mogućnosti da zbog obaveza i životnog stila ispunite sve te "zdrave stavke", ali uz ove savete ćete uspeti.

Naime, znamo da su Japanci dugovečan narod, da za naše poimanje imaju neke nesvakidašnje navike, ali oni ne odstupaju od njih pa zato i ne čudi zašto su u samom vrhu najdugovečnijih naroda sveta. Između ostalog, tu su i Šveđani i Norvežani, a ovo su neki od saveta koje oni praktikuju i koje bi trebalo svi da usvojimo.

- Postoji niz faktora koji tome doprinose, a koji uključuju hranu, fizičku aktivnost ali i sistem zdravstvene zaštite - rekao je doktor Raši Agarval, profesor psihijatrije u Medicinskoj školi.

Pridržavajte se biljne ishrane

Istraživanja dosledno pokazuju da je ishrana uglavnom biljnom hranom i konzumiranje manje mesa od pomoći za dugovečnost, piše "Yahoo".

- Koliko god možete, izbegavajte crveno meso, prerađenu i brzu hranu - kaže Agarval.

Važno je da budete sigurni da vaša ishrana sadrži puno zelenog, lisnatog povrća, bobičastog voća i druge hrane koja je bogata fitonutrijentima, hemikalijama koje proizvode biljke, a koje nas čine zdravima.

Pronađite vreme za obroke

Zdrava ishrana nije samo ono što unosite u telo, već i odnos koji imate sa hranom.

- Jedenje bi trebalo da bude vreme kada se zaustavljate i jedete radosno i pažljivo. Ovo može pomoći u smanjenju rizika od prejedanja, što može dovesti do viška telesne masti i povećati rizik od nekoliko zdravstvenih stanja - kaže Agarval.

Budite aktivni

Ako je teško uklopiti redovnu rutinu vežbanja u svoj život, Agarval preporučuje da date sve od sebe da budete aktivni koliko god možete. To znači ići stepenicama, ići peške do prodavnice (dakle ne koristiti automobil), a savet je i da idete u redovne šetnje.

prijatelji, piknik, izlet, hrana Foto: Unsplash/Nicole Herrero

Ostanite društveni

Stanja mentalnog zdravlja, kao što je depresija, povezana su sa kraćim životnim vekom. Usamljenost i socijalna izolacija takođe mogu negativno uticati na zdravlje i jednaki su gojaznosti, fizičkoj neaktivnosti i pušenju. Dobra vest je da za borbu protiv izolacije nije potrebno mnogo napora.

Odvojte trenutak da se povežete sa nekim čak i putem kratkog telefonskog poziva jer i on može da smanji osećaj usamljenosti, anksioznosti i depresije.

Ne zanemarujte san

Stručnjaci kažu da je važno da san bude prioritet za dugovečnost i opšte zdravlje čoveka. Istraživanja pokazuju da nedostatak sna, posebno u srednjim godinama, može povećati rizik od razvoja demencije za 30 odsto.

Generalno se preporučuje da odrasli spavaju od sedam do devet sati svake noći, ali Agarval priznaje da su svi različiti. Ipak, ona naglašava važnost sna za zdravlje i raspoloženje.

Pronađite način da upravljate stresom

Stres je neizbežan, ali je važno upravljati njime najbolje što možete. Savet koji daje Algarval jeste da imate zdrave strategije suočavanja, uključujući meditaciju i da to može pomoći. Obratite pažnju na svoje disanje i pronalaženje stvari koje cenite u životu.

Da li ćete usvojiti neke od ovih saveta ili sve njih?

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kung fu deda od stotinu leta: Ovo je njegov recept za dugovečnost

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje