• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Postala je invalid preko noći, u 22. godini: Neobični simptomi promenili su joj život

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Ova bolest je neverovatno teška ali ne želim da se prepustim očaju"

  • 0

Sidni Benet je imala samo 22 godine kada je počela da oseća telesne grčeve, ali nije im pridavala na značaju. Ova devojka iz Ajdaha nije ni mogla da sanja da će taj bol njoj sasvim promeniti život.

Ona je počela da dobija neobjašnjivi hronični bol malo pre udaje za svoju srednjoškolsku ljubav Koltona Beneta. Dobila je nekoliko dijagnoza jer se bol pogoršavao, ali niko nije imao odgovore.

Naime, zbog tog neobičnog bola javila se lekaru, koji ju je poslao na istraživanja. Tri godine posle skenera i ostalih analiza dobila je dijagnozu - imala je funkcionalni neurološki poremećaj koji opisuje kao "oslabljujući ali na sreću ne krajnji invaliditet mozga i nervnog sistema", piše "Newsweek".

Dve nedelje posle medenog meseca, dok su se vraćali iz grada, ruke su joj se paralizovale. Odmah su otišli u hitnu, ali zbog nedostatka opreme nisu mogli da joj nađu uzrok problema, pa su je poslali kući iako su joj ruke još uvek bile paralizovane.

Naredne dve nedelje za nju su bile paklene.

- Izgubila sam sposobnost da hodam, da govorim, nisam osećala ukus niti sam imala osećaj u rukama i nogama. Počela sam da imam napade halucinacije i paralize. Mesec dana kasnije mi je postavljena dijagnoza. Doktori su mi rekli da umirem, preko noći sam postala invalid. Predstavili su mi bolest kao "reakciju na stres na zakopanu nerešenu traumu", mada mi nije jasno to objašnjenje - rekla je Sindi.

Da stvar bude gora, njen muž, koji je pri oružanim snagama, morao je da ode u inostranstvo samo četiri meseca po dobijanju njene dijagnoze pa je morala sama da se bori sa tim.

Ona je počela da istražuje šta njena bolest znači i otkrila je da je to zaista tako. Iako trauma može izazvati simptomatski početak, nikada nije dokazan uzrok. Dvostruki sertifikovani neurolog Leon Bardokar je objasnio zašto pogađa određene osobe.

- U suštini to je stanje koje uzrokuje neurološke simptome poput slabosti, tremora ili napada, ali nije uzrokovano oštećenjem samih nerava. Iako lekari nisu sigurni šta ga uzrokuje, stres i trauma ponekad mogu da igraju bitnu ulogu - rekao je on.

Kada je ostala trudna, to je bilo poseban period prilagođavanja, da je uglavnom provodila vreme u kolicima. Vodila je strašnu bitku iz koje je izašla kao pobednik, i ona i njena beba.

Njena priča može poslužiti kao dodatna motivacija za sve koji se bore sa ovom bolešću.

- Ova bolest je neverovatno teška ali ne želim da se prepustim očaju. Počela sam da delim svoja iskustva drugima kojima je pomoć potrebna - rekla je Sindi.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Hronični bol se ne može izlečiti, ali se može držati pod kontrolom

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje