• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Čokolada nije jedina stvar koja sadrže šećere: Ove stvari imaju neverovatno visoke vrednosti

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ako ste neko ko pazi na ishranu, svesni ste da nije samo ono što je slatkiš jedino što treba da izbegavate kada ne želite da unosite previše šećera

  • 0
šećeri dijeta Foto: Shutterstock/Nikita Burdenkov

Verujemo da više ni za koga nije epsko otkriće da previše dodatog šećera nije dobro za vaše zdravlje.

U stvari, neke prilično loše stvari mogu se desiti vašem telu kada jedete previše šećera, uključujući porast anksioznosti, probleme sa kožom i povećane šanse za srčane bolesti.

Nutricionisti i naučnici se podjednako slažu da mnoge osnovne namirnice u našoj ishrani uključuju previše dodatog šećera (tj. vrste koja postoji u većini kupovnih namirnica) nego što naša tela mogu da podnesu.

Ako ste neko ko pazi na ishranu, svesni ste da nije samo ono što je slatkiš jedino što treba da izbegavate kada ne želite da unosite previše šećera.

Dakle, čokolada, torte, sladoledi i kupovne slatke grickalice jesu prva stvar koje ćete se odreći, ali da li znate da na svoj spisak "za odstrel" treba da i neke druge, naizgled bezazlene namirnice?

Kečap ima 4 grama šećera po supenoj kašiki.

Sok od jabuke sadrži 42 grama, ili više od 10 kašičica šećera u jednoj čaši od oko 350 mililitara. Ovo je čak više od većine bezalkoholnih pića koja imaju 39 grama.

Gumene bombone su slatke poslastice koje su štetne jer se lepe za zube. Ali sušene brusnice imaju 50% više šećera od gumenih bombona. Sa druge strane imaju mnogo više vlakana.

Mnoge vrste jogurta su iznenađujuće bogate šećerom, mogu imati čak do 28 grama šećera. Ovo važi i za obične jogurte, dok za slatke jogurte je situacija mnogo gora. Međutim, za razliku od čokoladne štanglice, jogurt ima svoje druge sastojke koji su zdravi, stoga bi trebalo da koristite običan jogurt ili da pravite svoj.

Za ljubitelje kafe - espreso sa nekim dodatkom, recimo vanila sadrži 17 grama šećera. "Ice" kafe sa sladoledima i ukusima mnogo više. Tako da ako vam se jede nešto slatko, bolje pojedite čokoladicu, nego da se "utešite" kaficom sa ukusom ili kuglom sladoleda.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Zdravi rafaelo i snikers za samo 5 minuta? Moguće je!

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje