• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Otkrivena veza između ishrane i raka: Kako promene u metabolizmu glukoze mogu da podstaknu razvoj tumora

E. O.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako se došlo do novih otkrića, još uvek se rade dodatna istraživanja

  • 0
posao zdrava ishrana obroci radni dan Foto: Shutterstock

Nedavno istraživanje otkrilo je do sada nama nepoznati mehanizam deaktiviranja gena koji sprečavaju razvoj tumora. Naime, ovo otkriće istraživača iz Singapura i Velike Britanije omogućava razumevanje povezanosti rizika za razvoj raka s nezdravom hranom ili nelečenim metaboličkim stanjima poput dijabetesa, piše časopis "Sel" u kojem je i objavljeno istraživanje.

Istraživači su koristili mišje modele, ljudsko tkivo, organoide ljudskih dojki uzgojene u laboratoriji, a istraživanje je pokazalo da promene u metabolizmu glukoze mogu da podstaknu razvoj tumora tako što privremeno deaktiviraju gen BRC2, koji štiti telo od tumora. Postoji i BRCA1 gen.

Šta su BRCA1 i BRCA2?

Ovo su ljudski geni povezani s naslednim oblicima raka dojke i jajnika.

BRCA1 kodira protein koji pomaže u sprečavanju brze podele i rasta stanica na nekontrolisan način. S druge strane, BRCA2 kodira protein koji je uključen u popravljanje oštećen DNK.

Svako od nas ima dve kopije tih gena, jednu nasleđujemo od oca, a jednu od majke. Ako osoba nasledi mutirani jedan ili drugi gen od jednog roditelja, još uvek će imati "normalnu kopiju" od drugog roditelja. Međutim, rak se javlja kada se dogodi mutacija druge normalne kopije gena, posle čega osoba nema taj gen koji je ispravan. Ipak, nova studija je otkrila da to stanje ne mora biti ispunjeno.

Oko tri odsto karcinoma dojke i 10 odsto karcinoma jajnika posledica su naslednih mutacija u genima BRCA1 i BRCA2. Osobama s takvim mutacijama se savetuje da razmotre preventivne mere kako bi smanjile rizik od raka dojke, jajnika i drugih karcinoma.

Prvi autor nove studije, farmakolog Li Ren Kong sa Naučnog instituta za rak u Singapuru, rekao je da njihovo otkriće podiže svest o uticaju ishrane i kontrole telesne težine u upravljanju rizicima od raka.

Novija istraživanja pokazala su da je mutacija u jednom od dva gena BRCA2 povezana s raznim vrstama raka i da su osetljive na stresove poput izloženosti toksinima.

Stariji par, zdrava ishrana Foto: Shutterstock

Kako je rađeno novije istraživanje?

Prvo su testirali ljude koje su nasledili jednu neispravnu kopiju BRCA2 i tako su otkrili da su osetljiviji na metilglioksal (MGO) koji nastaje stvaranjem energije iz glukoze. Ona stvara više od 90 odsto metilglioksala u ćelijama koji par enzima održava na minimalnim nivoima. U slučaju da to ne uspe, njegovi visoki nivoi mogu dovesti do stvaranja štetnih jedinjenja koji oštećuju DNK i proteine. Ukoliko osoba ima dijabetes, ta štetna jedinjenja mogu zakomplikovati bolest.

Istraživači su otkrili da MGO može privremeno da onemogući funkcije proteina BRCA2 što dovodi do mutacija povezanih sa razvojem raka. To se može videti u nekancerogenim ćelijama i uzorcima tkiva pacijenata.

Važno je reći da se taj nivo može smanjiti i biti normalnog nivoa, ali ćelije koje su iznova izložene MGO, mogu da prouzrokuju mutaciju koje dovode do raka.

Iako je studija urađena na životinjama, potrebno je još laboratorijskih istraživanja i dodatne studije kako bi se našla povezanost. Metilglioksal se može otkriti krvnim testom za HbA1C koji se može koristiti kao marker za potencijalni rizik kom smo izloženi, piše Index.hr.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Zdravo sa Ivanom: Rak grlića materice je izlečiv, dok rak jajnika predstavlja najopasniju bolest!

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje