• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Devojčici 30 puta postavljena pogrešna dijagnoza u tri godine: Ispostavilo se da ima tumor na mozgu

M. M.

Vreme čitanja: oko 3 min.

U pitanju je najčešći tip tumora mozga kod dece

  • 0
Tia Gordon Foto: Facebook/Imogen Paige Darby

Jedanaestogodišnja Tia Gordon je dobila čak 30 pogrešnih dijagnoza u periodu od tri godine, pre nego što je otkriveno da ima -  tumor na mozgu. Njena mama Imogen Darbi otkriva da je, tek kada je Tijino stanje počelo da utiče na njenu ravnotežu i sposobnost da hoda, konačno adekvatno pregledana, nakon čega se ispostavilo da ova devojčica na mozgu ima tumor veličine tri i po centimetra.

- Rečeno mi je da Tia ima stomačni virus i migrene. Savetovano nam je da pije više vode. Dobijala je paracetamol za glavobolje i da je njena konačna dijagnoza migrena. Više od tri godine sam vodila ćerku po lekarima, odbijena joj je magnetna rezonanca, odbili su je na pregled u hitnoj pedijatriji, zvala sam i bila u hitnoj pomoći, četiri puta su joj menjali naočare, davali razne lekove i zakazivali preglede, ali je bilo potrebno da više ne može da hoda kako bi dobila ozbiljnu negu koja joj je bila neophodna - ispričala je dvojčicina majka za "The Sun".

Imogen je prvi put primetila Tijine simptome tokom trajanja zatvaranja za vreme kovida, u martu 2020. godine kada je Tia počela da se razboljeva. U početku je bila bolesna svakih nekoliko meseci, zatim mesečno, pa sve češće.

- Imala sam utisak kao da stalno zovem lekare ili idemo kod njih - priseća se majka da je u nekoliko meseci pre postavljanja dijagnoze, Tija bila kod lekara opšte prakse oko deset puta i u hitnoj oko tri puta.

- Vodila sam je u hitnu pomoć, gde mi je rečeno mi je da ima stomačni virus, ali je tada razvila i nove simptome. Čudno je držala vrat. Otišla je na izlet u pećinu sa školom i kada se vratila mislila sam da je nezgodno spavala i da je zato iskrivljena. Tija se žalila da joj je vrat "ukočen".

Zabrinuta mama se pozabavila i sa ovim problemom, ali kako je devojčicin oporavak predugo trajao pomislila je da nije uobičajeno da ukočenost vrata traje toliko dugo.

- Opet sam je odvela kod doktora i zbog čega je upućena na fizioterapiju, ali uz zaključak da je "nezgodno spavala" - priseća se majka još jedne pogrešne dijagnoze.

Tia Gordon Foto: Facebook/Imogen Paige Darby

Duboko u sebi, Imogen je osećala da nešto nije u redu sa načinom na koji je Tia držala vrat. To je primetila i šira porodica.

- Konačno konsultant je rekla da će uraditi magnetnu rezonancu da bi nam pružila malo mira, ali da se na pregled čeka mesecima. Od tada, Tia je bila bolesna većinu jutra i povraćala je svaki dan od novembra 2023. do januara 2024. Postalo joj je jako loše. Nekoliko dana pre nego što je Tia konačno primljena u bolnicu, potpuno je malaksala.

Majka je pozvala pedijatrijskog konsultanta i samo rekao da nešto nije u redu sa devojčciom.

- CT skeniranjem je otkriven Tijin tumor, koji je pilocitni astrocitom - najčešći tip tumora mozga u detinjstvu. Operisana u roku od 10 sati i benigni tumor je uklonjen. Bio je to prilično užasan dan. Operacijom su uspeli da izvuku 96 odsto izrasline.

Devojčica od tada ide na magnetnu rezonancu svaka tri meseca, i tako će da nastavi narednih pet godina.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Princeza od Velsa objavila da je pod preventivnom hemioterapijom

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje