• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ima 11 godina i iskustvo borbe sa tumorom od 26 centimetara: Devojčica se junački suočava sa retkim stanjem

Vreme čitanja: oko 2 min.

Znala je samo jedno - nije želela da umre

  • 0
Devojčica, prozor Foto: Shutterstock

Ajvi Adams ima samo 11 godina i mislila je da su bolovi koje je osećala posledica rasta i razvijanja, ali se ispostavilo da je u pitanju strašna bolest. Rečeno joj je da ima tumor u nozi, koji je dostigao 26 centimetara i hitno je započeto lečenje. Hemioterapija je, pored gubitka kose, ostavila posledice na telo devojčice, jer joj je "razrušila" imunitet.

No, Ajvi je za "DailyMail" rekla da je znala samo jedno - nije želela da umre.

Srećom, devojčici je konačno odobrena operacija i uspeli su da njenu kost zamene veštačkim implantom. Ponovo je morala da uči da hoda, a tretmani su po nju i više nego iscrpljujući.

- Prva runda hemioterapije je bila zaista užasna jer mi je pozlilo i bila sam zabrinuta da će se to ponoviti kada dobijem drugu dozu - rekla je Ajvi.

Ajvi je prošlog leta dijagnostikovan maligni tumor omotača perifernih nerava (MPNST). Retki oblik raka, za koji se smatra da pogađa samo jednog od 100.000 ljudi, obično raste u nogama, ali može da se pojavi bilo gde.

Ajvin tumor je otišao od vrha njenog kolena do butne kosti sa završetkom u kuku. Ipak, njena porodica je mislila da su ili u vezi sa godinamabolovi u rastu su uobičajeni kod dece pre puberteta - ili umor od igranja fudbala.

Majka Zoi, 47, počela je više da brine kada je Ajvi počela da se budi tokom noći u jakim bolovima. Uprkos tome što je pokušavala, rečeno joj je da neće moći da dobije pregled kod lekara opšte prakse više od mesec dana.

Devojčica, bolnica Foto: Shutterstock

- Dijagnostikovano joj je stanje nakon rendgenskog snimka, a sledeće jutro je trebalo da krene u novu školu. Strašno je prisetiti se svega toga, ali sada sa olakšanjem mogu reći da mi je samo drago što smo ipak saznali šta je izazivalo bolove mojoj devojčici i da je na kraju pobedila ovu bolest. Da nije uočeno tad, možda bi bilo prekasno - navodi mama.

Ajvi je na kraju dijagnostifikovana krajem jula, dva meseca nakon što su njeni simptomi počeli. Gospođa Adams je rekla da je primiti telefonski poziv od lekara bio "užasan" kao i meseci "pakla" kroz koje je Ajvi morala da prođe da bi se oporavila.

Lekari su odlučili da zamene Ajvinu butnu kost veštačkim kukom i kolenom, u slučaju da lekovi nisu bili potpuno efikasni.

Morala je ponovo da nauči da hoda i imala je opsežnu fizioterapiju kako bi se uverila da može savijati koleno. Takođe je imala genetsko testiranje kako bi se bolest dalje istraživala i razumela.

Sada se Ajvi vratila u školu, porodica želi da podigne svest o retkim karcinomima koji ponekad nemaju jasne simptome kako bi se tumori mogli rano uočiti.

- Oboje želimo da pomognemo ljudima da prepoznaju simptome raka kostiju i pomognemo svim porodicama koje uđu u ono što smo morali da izdržimo. Moja devojčica je inspiracija i ima sjajnu priču da ispriča, da pomogne ljudima poput nje u zajednici - rekla je gospođa Adams.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Dr Milica Petrović Kmezić o HPV vakcini: Najveću efikasnost ima ako se primi od 9. do 14. godine

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje