• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Primetila sam jedva vidljivu bubuljicu na čelu kada sam promenila rutinu nege: Nisam slutila koliko je opasno

M. M.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Mala kvrga bila je karcinom bazalnih ćelija, odnosno rak kože

  • 0

Kada je u decembru 2023. godine Cera Birum primetila jedva vidljivu "bubuljicu" na čelu, rak kože joj je bio poslednja stvar na umu. Međutim, svega četiri meseca kasnije, dobila je veoma tešku dijagnozu - da je u pitanju kancerogena kvrga.

- Odlično se sećam tog poziva. Pozvali su me iz ordinacije i javili da imam rak kože - priseća se ova 31-godišnja mama iz Dalasa.

Kao dete, Cera je imala običaj da se satima igra na suncu, a kao tinejdžer, i kasnije volela je da koristi i solarijum jer nije volela svoju bledu kožu. Takođe ima i porodičnu istoriju raka kože u porodici, pošto su njeni roditelji i brat već suočili sa istom dijagnozom.

Ceri je, inače, prvi put dijagnostikovan karcinom bazalnih ćelija krajem 2021. godine nakon što je uočila "ljuskavi deo kože" od jedan i po centimetar ispod naramenice grudnjaka na ramenu. Uklonila ga je i zaradila dva sloja šavova.

- Nije mi bilo dozvoljeno da podignem bebu tri nedelje. Mislim da nisam razumela kako nešto tako malo može da ima tako veliki uticaj na moj svakodnevni život - preseća se ona, kako prenosi "Daily Mail".

Nakon prve dijagnoze, marljivo je odlazila na preglede kože i svakodnevno je nosila kremu za sunčanje. Međutim, to nije izbrisalo štetu koja je napravila kada je bila mlađa.

- Da nisam dobila taj prvi rak kože i išla na godišnje preglede, nikada ga ne bih otkrila - priseća se Cera koja je godine nakon operacije provela u "prihvatanju" svoje blede kože i izbegavanju sunca i sunčanja. Takođe je počela da istražuje i novi način nege kože i prešla je na dnevnu dozu tretinoina i kreme za sunčanje.

Ipak, uprkos preventivi, u decembru je primetila malu kvrgu na čelu iznad obrve i pomislila da će nestati.

- Kako je prošlo nekoliko meseci, kvrga je poprimila proziran biserni sjaj. Pretpostavila sam da se formira bubuljica - prenosi ona i dodaje:

- Nažalost, nikada nisam uspela da iscedim "bubuljicu" i ona je ostala. Mrzela sam način na koji se kvrga ističe ispod šminke, pa sam odlučila da odem kod dermatologa, ubeđena da je u pitanju začepljena pora.

Međutim dermatolog je nakon pregleda odmah uradio biopsiju.

- Rekla mi je da je biserni sjaj bio znak karcinoma bazalnih ćelija. Rečeno mi je da se rak vratio i da mi je potrebna operacija. Nisam mogla da verujem - priseća se Cera i dodaje da nije imala pojma da su godine UV zračenja koje je provela izležavajući se na suncu ili u solarijumu bile pohranjene unutra i čekale da budu oslobođene: - Osećala sam se krivom jer sam sama sebi to uradila. Sve je to posledica mojih glupih odluka u mladosti.

Cera je od tada imala dve operacije: jednu za uklanjanje kvržice i drugu za uklanjanje dodatnog okolnog tkiva koje ranije nije uklonjeno.

- Rak kože je poput sante leda – ono što se pojavljuje na koži iznad površine obično je mnogo dublje i šire ispod -  rekla je ona: - Volela bih da mogu da se vratim u prošlost i da se zaista upozorim na efekte sunca. Obrazovanje je ključno. Prevencija je ključna. Pristup stručnom dermatologu je ključan. Možda neću moći da promenim nekoliko od tih faktora, ali se nadam da će moja priča pomoći u obrazovanju drugih i podizanju svesti o raku kože.

Koje su različite vrste raka kože?

Postoje tri glavna tipa raka kože: melanom (uključujući nodularni melanom), karcinom bazalnih ćelija i karcinom skvamoznih ćelija

Melanom: Najsmrtonosniji oblik raka kože koji ako se ne leči, može da se proširi na druge delove tela. Pojavljuje se kao nova ili postojeća tačka koja menja boju, veličinu ili oblik.

Karcinom bazalnih ćelija: Najčešći, najmanje opasan oblik raka kože. Crvene, blede ili biserne boje, izgleda kao kvržica ili suva, ljuskava površina. Raste sporo, obično na područjima koja su često izložena suncu.

Karcinom skvamoznih ćelija: Zadebljana, crvena ljuskava tačka koja može lako da krvari i formira koru. Raste nekoliko meseci, obično na područjima koja su često izložena suncu. Veća je verovatnoća da će se pojaviti kod ljudi starijih od 50 godina.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Pitali smo ljude da li redovno idu na skrining preglede: "Ne znam ni šta je to"

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje