• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Stresan dan na poslu, a kod kuće je haos? Izdvojte 6 minuta za jednu aktivnost pred spavanje

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Za kratak vremenski rok će nestati sva teskoba koju osećate

  • 0
Čitanje priča za laku noć deca roditelji roditeljstvo Foto: Shutterstock

Svaki pravi ljubitelj čitanja ne bira ni mesto ni vreme za uranjanje u svet mašte. Bilo da više volite da se udubite u omiljenu tematiku ujutru dok ispijate jutarnju kafu ili posle popodnevnog obroka, svejedno je. Važno je samo da izdvojite vreme za omiljenu aktivnost.

Međutim, neka istraživanja su došla do otkrića da je najbolji način za opuštanje upravo čitanje pred spavanje i to samo šest minuta. To je sasvim dovoljno vremena da smanjite nivo stresa za više od dve trećine. Ujedno, ovo deluje i brže i bolje od drugih metoda za smirivanje nategnutih nerava, za razliku od slušanja muzike, šetnje ili ispijanje čaja.

Šta to kažu psiholozi i istraživanje?

Psiholozi veruju da je to zato što ljudski um mora da se koncentriše na čitanje, a ublažava napetost u mišićima i srcu. Istraživanje je na grupi volontera sprovela konsultantska kuća Mindlab International na Univerzitetu u Saseksu.

Njihov nivo stresa i broj otkucaja srca su povećani nizom testova i vežbi pre nego što su potom testirani raznim tradicionalnim metodama opuštanja. Prema rečima kognitivnog neuropsihologa doktora Dejvida Luisa, čitanje je najbolje funkcionisalo i smanjilo je nivo stresa za 68 odsto.

- Ispitanici je trebalo samo da čitaju, tiho, šest minuta da bi usporili otkucaje srca i ublažili napetost u mišićima. U stvari, to je dovelo do nižeg nivoa stresa nego pre nego što su počeli - rekao je on.

Slušanje muzike smanjilo je nivoe za 61 odsto, šolja čaja kafe ih je snizila za 54 odsto, a šetnja za 42 odsto. Igranje video-igrica ih je spustilo za 21 odsto u odnosu na njihov najviši nivo, ali je i dalje volonterima puls bio iznad početne tačke, piše "Telegraph".

- Čitanje je posebno potresno u nesigurnim ekonomskim vremenima kada svi žudimo za određenom dozom bekstva. Ovo predstavlja i aktivno uključivanje mašte, jer reči na odštampanoj stranici podstiču kreativnost i navode nas da uđemo u ono što je u suštini izmenjeno stanje svesti - kaže doktor Luis.

Zaista nije važno koju knjigu čitate, ako se izgubite u temeljno zadivljujućoj knjizi, možete pobeći od briga i stresa svakodnevnog sveta i provesti neko vreme istražujući domen autorove mašte.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Promovisana knjiga Ivana Stankovića "Himalaji ili Kako sam zavoleo more"

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje