• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Australijskom lekaru podvrgnutom eksperimentalnoj terapiji se ne vraća tumor mozga

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prvi je na svetu koji je podvrgnut ovoj metodi

  • 0
mozak skener rak  mozga Foto: Shutterstock

Australijski lekar Ričard Skolijer, koji je sebe početkom godine podvrgnuo eksperimentalnoj terapiji za glioblastomu, najagresivniji tumor mozga, objavio je danas da magnetna rezonanca pokazuje da mu se tumor ne vraća.

Skolijer je među najcenjenijim lekarima u Australiji i ove godine je proglašen za "Australijanca godine" zbog rada na lečenju malignih tumora zajedno sa koleginicom Džordžinom Long, prenosi Bi-Bi-Si.

Njihovo istraživanje na Institutu za melanome o imunoterapiji koja koristi imuni sistem tela da napada ćelije raka je u protekloj deceniji drastično popravilo ishode lečenja pacijenata sa malignim tumorima širom sveta, povećavajući procenat izlečenih sa 10 odsto na 50 odsto.

Long i njen tim su otkrili da imunoterapija radi bolje kada se koristi određena kombinacija lekova i kada su oni dati pacijentu pre operacije, a upravo toj metodi lečenja je prvi na svetu podvrgnut Skolijer.

On je takođe i prva osoba koja je primila vakcinu koja je prilagođena osobinama njegovog tumora, čime se ojačava efekat ostalih lekova.

Posle nekoliko meseci epileptičkih napada, problema sa jetrom i upale pluća, Skolijer kaže da se oseća zdravije.

- To svakako ne znači da je moj rak izlečen, ali je lepo znati da se još nije vratio, tako da i dalje imam vremena da uživam u životu sa suprugom Keti i troje divne dece - pojasnio je Skolijer.

Long je napomenula da je i dalje dalek put pred njima do razvijanja odobrene terapije.

- Još nismo došli dotle. Moramo da se zaista fokusiramo na pokazivanje da ovaj pristup pre operacije sa kombinovanom imunoterapijom radi na velikom broju ljudi - ukazala je Long.

(Ona.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Olivera ne sme da popije čašu vode, isplanira odmor i uživa u običnim stvarima! Ovo je njena priča

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje