• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako dete treba da se hrani ako trenira: Jako je važan balans svih namirnica

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bilo kojim sportom da se bavi, mališan mora da obrati pažnju na hranu

  • 0
Deca u sportu, deca i sport, dečiji fudbal, košarka Foto: Shutterstock

Kako mladom, tako i odraslom čoveku potrebni su dobro izbalansirani obroci koji mu dati potrebne hranjive materije. To je posebno važno ukoliko se deca bave sportom.

Šta je sve potrebno detetu?

Vitamini i minerali - na ovo mislimo konkretno na kalcijum i gvožđe kao dva važna minerala za sportiste. Kalcijum pomaže u izgradnji jakih kostiju da se odupru lomljenju. U ovo spadaju mlečni proizvodi, ali i lisnato zeleno povrće. Gvožđe pomaže u prenosu kiseonika do svih delova tela kojima je potreban. Zato dete treba da jede piletinu, tunjevinu, losos, jaja, suvo voće, žitarice.

Proteini - oni pomažu u izgradnji i popravljanju mišića, a najbolje da dete konzumira nemasno meso, živinu, ribu, mlečne proizvode, pasulj, orašaste plodove i proizvode od soje.

Ugljeni hidrati - obezbeđuju energiju za telo i važan su izvor "goriva" za mladog sportistu. Najbolje da mu ponudite testeninu od celog zrna žitarice, smeđi pirinač, hleb od celog zrna žitarica, ali i dosta voća i povrća.

deca i sport Foto: Shutterstock

Pritisci sa kojima se suočavaju sportisti

U sportovima koji naglašavaju težinu ili izgled, kao što su rvanje, plivanje, ples ili gimnastika, deca mogu osetiti pritisak da izgube težinu. Pošto sportskoj deci treba dodatno gorivo, obično nije dobra ideja da drže dijetu, piše "Kids health".

Kada deca pokušavaju da prebrzo povećaju  za sportove gde je veličina važna, kao što su fudbal ili hokej, njihov učinak takođe može da trpi. Kada se osoba prejeda, hrana koju telo ne može odmah da iskoristi postaje salo. Kao rezultat toga, deca koja se prejedaju mogu dobiti na težini, a ne u mišićima.

Dan igre

Deca moraju dobro da jedu tokom dana kada imaju neku utakmicu. Sam obrok ne bi trebalo da se mnogo razlikuje od onoga što su jeli tokom treninga.

Evo nekih opštih smernica:

Obrok tri do četiri sata pre aktivnosti treba da sadrži dosta ugljenih hidrata i dozu proteina, ali da ima malo masti. Masti je potrebno duže za varenje, što može izazvati uznemireni stomak. Ugljeni hidrati mogu uključivati testenine, hleb, voće i povrće. Treba da izbegava slatkiše i piće.

Ako deca jedu manje od tri sata pre utakmice ili treninga, poslužite lakši obrok ili užinu koja uključuje lako svarljivu hranu koja sadrži ugljene hidrate, kao što su voće, krekeri ili hleb.

Nakon utakmice ili događaja, stručnjaci preporučuju jesti u roku od 30 minuta posle intenzivne aktivnosti i ponovo dva sata kasnije. Telo će obnavljati mišiće i popunjavati zalihe energije i tečnosti.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Majka deteta sa autizmom govori kako život ide dalje kad se dođe do ivice

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje