• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Izazov za majke koji spaja trening, kućne poslove i negu o sebi: Šta je "75-mama" izazov i da li je zdrav?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Modifikacija nemilosrdnog trenda, koji je imao i rizične ishode, vlada društvenim mrežama i mnoge mame ga obožavaju

  • 0
Čišćenje, trening, gimnastika po kući Foto: Shutterstock

Nedavno je na društvenim mrežama osvanuo novi fitnes izazov za sve žene koje su odlučile da započnu zdrav način života.

Ovaj izazov, pod nazivom "75-mama", nije nimalo lak i vrlo zahteva disciplinu, posvećenost i što manje izgovora.

Plan, dizajniran isključivo za zaposlene mame, kreirala je fitnes "tiktokerka" Britani Rinkin nakon što je posmatrala kondiciju samohranih majki koje su sebi postavile slične zdravstvene izazove, koje je bilo "nerealno" ispuniti. Obično su to bile majke troje dece.

"75 -mama" je zapravo proistekao od prethodnog, sličnog izazova "75-jako", čiji je cilj bio da testira "mentalnu snagu" učesnika, tako što će se pridržavati stroge dijete i vežbanja po dva puta dnevno, punih 75 dana, ali i popiti čitav galon vode. Naravno, bez izuzetaka i izgovora.

-  Moja prijateljica i koleginica sa "TikToka" Samer i ja smo bile inspirisane time što smo videle mnoštvo sličnih izazova na društvenim mrežama, ali smo odlučile da promenimo pravila, kako bismo uključile kućne poslove i bolju brigu o sebi, kao što su doterivanje, tuširanje i nega kože - rekla je Rinkin za "NYPost.com".

Izazov je osmišljen tako da odgovara rasporedu majki koje imaju veoma dinamičan tok dana, ali da uključuje i obaveze po kući.

Da bi ispunile ovaj izazov od 75 dana, žene moraju da vežbaju 45 minuta dnevno. Takođe moraju obaviti 45 minuta kućnih poslova, piti redovno vodu, istuširati se i pročitati 10 stranica knjige, dok se pridržavaju plana ishrane po želji. Dakle, poprilično blaži, a opet zanimljiv, izazov za majke.

@brittanymoves Whew! I’m so excited for the next 75 day. Today was good! I feel driven and motivated. This challenge has given my morning direction. How was day 1 for everyone else? #75mom #fitness #weightloss #running #peloton ♬ The Goodness - TobyMac & Blessing Offor

- Najveća razlika između 75 mame i svakog drugog izazova je što smo uklonili osećaj neuspeha. Ako dan nije bio savršen, bitno je da smo dali sve od sebe i počeli iznova sledećeg dana. Priroda izazova koja oprašta, učinila ga je uzbudljivijim i dostupnijim za druge mame- rekla je Rinkin, dodavši da ovo podrazumeva to da je roditeljstvo uvek puno iznenađenja.

Ovaj izazov je pohvaljen i od strane psihologa, koji su ga okarakterisali kao "razuman i podnošljiv izazov za mnoge ljude". Međutim, dr Tamar Gur, psihijatar upozorio je na jednu manu ovog izazova.

- Izazov "75-mama" mogao bi reafirmisati ideju da bi mame trebalo da budu čuvari doma, što bi moglo negativno uticati na mentalno zdravlje učesnika. I postavljanje vremenskih ograničenja za zadatke i ciljeve za kućne poslove moglo bi dovesti do toga da ljudi ne uspeju, posebno sa decom kod kuće. Stalno nam govore da ne radimo dovoljno kao majke, zaposleni roditelji, ili kako god da sebe kategorišete kao roditelje. Važno je da se pojaviš i da probaš. Ako ste prisutni u svojim aktivnostima i dajete sve od sebe da budete dobri, to bi trebalo da bude dovoljno, kakav god rezultat bio - uspeh ili poraz - navodi Tamar.

Originalni "75-jako" su pažljivo ispitali zdravstveni stručnjaci zbog njegove bezbednosti i efikasnosti, nakon što je postao viralan, prikupivši milijarde pregleda samo na "TikToku".

- Ovaj izazov pomera granice bezbednosti za većinu stanovništva i ne promoviše zdrav nivo kretanja, ishrane i odmora - rekla je za trener Loren Šram, koja se snažno protivi programu, nazivajući to "uzaludnim trudom" i nerealnim.

U julu, "tiktokerka" Mišel Ferburn je podelila da joj je taj izazov doveo do trovanja vodom nakon što je ispunila dnevnu potrebu za unosom od jednog galona i da je završila u bolnici.

U međuvremenu, "75-mama" se pokazao kao modifikacija originalnog i "nemilosrdnog" izazova, prilagođen mamama. A postoji i još jedan model za početnike "75-soft", koji je odličan za one koji su fokusirani na neki balans.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Relaks-vežbe za istezanje leđa: Prijaće vam kao da ste bili na masaži

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje