• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Helikopterski servis Republike Srpske ponovo na zadatku: Još dve misije vazdušnog medicinskog transporta

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na fotografijama objavljenim na Faceboook profilu Helikopterskog servisa Republike Srpske jasno se vidi da su VMT organizovani Leonardo AW119 Koala helikopterima

  • 0
Helikopter AW119 koala Helikopterski servis RS Foto: Salinger Igor

Pripadnici Helikopterskog servisa Republike Srpske (HsRS) su u prethodnih nedelju dana izvršili dve misije vazdušnog medicinskog transporta (VMT). Svega nedelju dana nakon prevoza pacijenta iz Banja Luke u Beograd o kojem je Aero.rs pisao, stiže nam vest o još dve slične akcije.

Helikopterom HsRS je u subotu 4. maja iz bolnice u Trebinju do Urgentnog centra u Beogradu prevezen pacijent M.B. sa dijagnozom politraume, krvarenja u subarahnoidalnom prostoru (između središnje i unutrašnje moždane ovojnice), kontuzije mozga i prelomom butne kosti.

Za pripadnike Helikopterskog servisa to je bila 17. misija vazdušnog medicinskog transporta u 2024. godini. Svega dva dana kasnije, organizovana je i 18. ovogodišnja misija.

U ponedeljak 6. maja, u helikopteru HsRS transportovan je još jedan pacijent kojem je bila neophodna hitna medicinska nega u glavnom gradu Srbije. Iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske (UKC RS) prevezen je pacijent M.P sa dijagnozom Heamorrhagija subarachnoidalis (carotis sipho), Aneurysma ACI Bill , anerysma ACI I. sin. Ruptum (krvarenje ispod središnje ovojnice vezano za karotide).

Pacijent je helikopterom prevezen na aerodrom Nikola Tesla u Beogradu (BEG) odakle je sanitetskim vozilom transportovan do Urgentnog centra Kliničkog centra Srbije.

Na fotografijama objavljenim na Faceboook profilu Helikopterskog servisa Republike Srpske jasno se vidi da je 17. i 18. ovogodišnji VMT obavljen letelicom registracije E7-PCI. Reč je o helikopteru tipa Leonardo AW119 Koala proizvedenom 2018. godine koji se može koristiti za različite zadatke - od prevoza pacijenata do gašenja šumskih požara.

(Aero.rs)

Video: Proslava 57 godina helikopterske jedinice MUP-a

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>