• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Herojstvo koje nikad neće pasti u zaborav: Treći memorijalni skup u čast pukovnika Milenka Pavlovića

Vreme čitanja: oko 4 min.

Okupljeni su u subotu, 11. maja na aerodromu Divci mogli da vide avione, helikoptere, žirokoptere, jedrilice... Najveću pažnju privukli helikopteri H145M MUP Srbije i RViPVO

  • 0

Aero-klub Valjevo organizovao je proteklog vikenda treći memorijalni skup "Pukovnik Milenko Pavlović" na sportskom aerodromu Divci kraj Valjeva.

Ovogodišnji skup nije bio takmičarskog karaktera, već je pažnja bila usmerena na obeležavanje 25. godišnjice pogibije proslavljenog pilota rodom iz valjevskog kraja.

Okupljeni su u subotu, 11. maja na aerodromu Divci mogli da vide avione, helikoptere, žirokoptere, jedrilice. Većini okupljenih su verovatno najatraktivniji bili helikopteri Airbus Helicopters H-145M koje u Srbiji koriste Ratno vazduhoplovstvo, ali i Ministarstvo unutrašnjih poslova:

Pažljivijim poslatračima nije promaklo da je maskirni helikopter ("vojni 12513") iz satava 890. mešovite helikopterske eskadrile Pegazi 204. vazduhoplovne brigade najnovije varijante H145 D3 sa poboljšanim, petokrakim rotorom koji su nedavno isporučeni o čemu je Aero.rs pisao u nekoliko objava. Još jedna simbolika: 890 mhe i 204. vbr baziraju na aerodromu koji upravo ime Pukovnik-pilot Milenko Pavlović na Batajnici.

MUP Srbije je poslao na memorijalni skup svoj plavo-beli (ako ćemo precizno plavo-srebrni) H-145M YU-MED čiji je primarni zadatak u Helikopterskoj jedinici medicinski transport i evakuacija ali se naravno koristi i za druge namene, zavisno od instalirane opreme.

Pažnju je privukao i  Prince Aviation sa avionom Tecnam P2008JC  kojim su na Divce sleteli instruktor/kopilot Aleksa Kovačević i kandidat Marko Kostić.

Tu su bili i žirokopteri pilotske škole Subotica, avioni Vazduhoplovnog saveza Srbije i Linka, kao i mnoge druge letelice iz više  klubova iz cele Srbije.

Helikopterom iz sastava 890. mešovite helikopterske eskadrile Pegazi koji je doleteo sa aerodroma Pukovnik-pilot Milenko Pavlović upravljali su kapetani prve klase Anja Krneta i Miloš Janković, a u posadi su bili i vodnici vodnici Stevan Stevović i Aleksandar Berta.

Memorijanom skupu u Valjevu prisustvovao je i brigadni general Gordan Pavlović, načelnik štaba u Komandi RViPVO koji je tokom NATO bombardovanja bio pripadnik 83. lovačkog avijacijskog puka baziranog na aerodromu Slatina kraj Prištine.

"Ono što je Pavlović uradio za vreme rata je za diku jednog naroda", rekao je general Pavlović i dodao da je okupljanje poput valjevskog - prilika da se mladima "približi nebo".

"Ovo je prilika za decu koja imaju 14, 15, 16 godina da se upoznaju sa nebom, da im se nebo približi, a najbolji način je kroz aero-klubove i da se oni učvrste i opredele u svojoj želji i stremljenju da postanu piloti", rekao je general Pavlović.

U znak sećanja na heroja odbrane Srbije, četiri motorne TMG jedrilice odletele su do Gornjeg Crniljeva, rodnog sela pukovnika-pilota Milenka Pavlovića, i vratile se na aerodrom Divci.

U letačkom programu posebnu atrakciju prestavljao je prikaz akcije spasavanja koju su pred okupljenima izveli pripadnici Helikopterske jedinice MUP Srbije.  Piloti Branko Poprtnjak i Miloš Milutinović upravljali su helikopter dok za "spašavanje unesrećenog" - lutke veličine i težine čoveka koji je poznat pod imenom Džef (Jeff) - dizalicom bio zadužen letač-mehaničar Aleksandar Ilić

"Ovim skupom iznova odajemo počast pukovniku pilotu, a iznad svega čoveku i heroju Milenku Pavloviću koji je svojim stradanjem 4. maja 1999. godine iznad Valjeva u vazdušnoj borbi sa avionima NATO eskadrile braneći naš grad, zemlju i nacionalnu čast izabrao herojstvo među oblacima. Sve što je pukovnik pilot Milenko Pavlović učinio u svojoj letačkoj i vojničkoj karijeri izaziva poštovanje i osećaj divljenja, pa je zato važno da ovaj dan i njegov herojski čin i žrtvu nikada ne zaboravimo. Ovaj vazduhoplovni skup je zamišljen kao svojevrsno druženje svih ljubitelja letenja, bilo da su u kabini bilo da su na zemlji i zato hvala svim gostima koji su upriličili da ovaj događaj bude ovako masovan i uspešan”, rekao je na otvaranju skupa Slobodan Andrić, predsednik Aero kluba Valjevo.

Miroslav Mika Isaković, pilot veteran (90) godina istakao je na otvaranju: "Ovaj memorijal je tradicija srpskih avijatičara koju moramo da nastavimo dalje, jer mi imamo heroje i u prvom, drugom ratu, i za vreme ovih 'saveznika'. Prema tome imamo da se ponosimo našim poreklom, ali to treba negovati. Danas ovde imamo najmlađeg Srpskog pilota koji leti sa 14 godina".

Memorijal Milenko Pavlovic Foto: D. Radalj, S.Rajević / AK Valjevo / MUP Srbije

"Mi imamo telentovane ljude za pilote, imamo patriote koji svoj život daju za našu Srbiju. Osnovna kadrovska baza naše avijacije, ne samo vojne nego i civilne je aero- klub. To treba obnoviti i ojačati, a ta kadrovska baza daje pilote. Pilot se stvara 10 godina, a mi smo došli u krizu da smo poslednjih godina ugasili aero- klubove. Nama u Srbiji jedino radi Valjevo i Trstenik, a potencijal je ogroman. Apelujem da nastavimo tradiciju, da poštujemo naše stare, da se divimo njima, da nikako ne zaboravimo Milenka koji je poginuo u svom rodnom kraju", kaže ovaj prekaljeni vazduhoplovac

Skupu na aerodromu Divci prisustvovali su i supruga pukovnika Pavlovića Slavica i njegov mlađi sin Nemanja.

(Aero.rs)

Video: Aero rs radno

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>