• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Padobranski veterani zajedno skaču nad Srbijom: Prvi put na Balkanskom skoku prijateljstva i učesnici iz SAD

Vreme čitanja: oko 1 min.

Takmičarski deo programa počinje u petak i traje do nedelje a učestvuju padobranci iz iz Srbije, Severne Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Austrije, Nemačke, Belgije, Bugarske i prvi put Sjedinjenih Američkih Država

  • 0
Balkanski skok prijateljstva 2024 Ministarstvo odbrane

Na beogradskom sportskom aerodromu Lisičji jarak kod Padinske skele počela je juče (četvrtak, 15. maj) tradicionalna manifestacija Balkanski skok prijateljstva 2024.

Prvi dan 12. manifestacije protekao je u znaku trenažnih skokova, skokova veterana, sportskih padobranaca i tandem padobranskih skokova iz helikoptera Mi-17 iz 890. mešovite helikopterske eskadrile Pegazi i aviona Antonov An-2.

Prema rečima pukovnika u penziji Nenada Kuzmanovića iz udruženja padobranskog Kluba veterana 63. padobranske brigade Arhistratig, za učešće u ovogodišnjoj manifestaciji prijavilo se oko 100 učesnika koji će nakon trenažnih skokova učestvovati i u takmičarskom delu manifestacije.

Balkanski skok prijateljstva 2024 Ministarstvo odbrane

Takmičarski deo programa počinje u petak i traje do nedelje. "Nadamo se da ćemo moći da održimo sve po planu, s obzirom na to da je vetar u pojačanju. Za petak je predviđeno svečano otvaranje, posle čega će, uz nadamo se vedro nebo, početi takmičarski deo programa" kaže Kuzmanović.

Balkanski skok prijateljstva 2024 Ministarstvo odbrane

Ovogodišnja manifestacija Balkanski skok prijateljstva 2024 okuplja učesnike iz Srbije, Severne Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Austrije, Nemačke, Belgije, Bugarske i prvi put Sjedinjenih Američkih Država.

Manifestaciju Balkanski skok prijateljstva 2024 organizuju Padobranski klub veterana 63. padobranske brigade Arhistratig i Vazduhoplovni savez Srbije, uz podršku Ministarstva odbrane, Generalštaba Vojske Srbije, 63. padobranske brigade Vojske Srbije, Ministarstva sporta, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva unutrašnjih poslova, Specijalne antiterorističke jedinice MUP i padobranskih klubova Feniks i Delta.

Osim samih skokova, cilj manifestacije je druženje padobranaca i razmena iskustava iz najrazličitijih situacija koje su učesnicima obeležile vojnu ili sportsku padobransku karijeru.

Balkanski skok prijateljstva održava se od 1993. godine, kada je prvi put organizovan od strane grčke Unije rezervnih padobranaca i 63. padobranske brigade Vojske Srbije.

(Ministarstvo odbrane / Aero.rs)

Video: Deda Ibra je najstariji padobranac u Evropi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>