• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

U Tenesiju pao Beechcraft V35 Bonanza: Troje ljudi poginulo u nesreći kod Frenklina

Vreme čitanja: oko 1 min.

Avion poleteo iz Baton Ruža u Luizijani ka prema regionalnom aerodromu Luisvil Bouman u Kentakiju kada se desio udes. Očevici tvrde da se avion raspao u vazduhu

  • 0

Tri osobe su poginule u padu aviona Beechcraft V35 Bonanza (registarske oznake N47WT, serijski broj D-8217), koji se srušio kraj grada Frenklina, u okrugu Vilijams (Tenesi, SAD).

Prema prvom izveštaju koji je podneo američki Nacionalni odbor za bezbednost saobraćaja (National Transportation Safety Board - NTSB) V35 se srušio oko podneva po lokalnom vremenu.

Šerif okruga Vilijams, Mark Elrod, saopštio je da je nejasno šta je izazvalo nesreću, ali da se prema izjavama očevidaca "avion raspao u vazduhu", javlja ABC, a prenosi Tanjug.

Štete na objektima nije bilo, ali su ostaci aviona, prema izveštaju vatrogasno-spasilačkih timova, bili rasuti po dvorištima i prilazima kuća, u krugu od oko 800 metara. 

"Odmah po dolasku na mesto nesreće bilo nam je jasno da će ovo biti misija pronalaženja ostataka, a ne pronalaženja i spasavanja", rekao je Elrod, prenosi CBS.

Federalna uprava za vazduhoplovstvo (Federal Aviation Administration - FAA) saopštila je da je avion poleteo iz Baton Ruža (Luizijana) i bio na letu prema regionalnom aerodromu Luisvil Bouman u Kentakiju kada se desio udes.

Beechcraft V35 Bonanza jedan je od najpopularnijih jednomotornih klipnih aviona koji se proizvodi od 1947. godine. Do danas je proizveden u više od 17.000 primeraka u raznim varijantama. Uz Cessnu 172 i Piper Super Cub - jedan je od temelja masovne upotrebe malih aviona na severnoj hemisferi.

Nažalost, za više od 65 godina postojanja ovog vazduhoplova, zabeleženo je preko 2.640 nesreća sa ovim tipom letelice, u kojima je više od 3.030 osoba izgubilo život. Od početka 2024. godine registrovano je 11 incidenata sa ovim avionom (10 u SAD, jedan u Velikoj Britaniji). Ovo je druga nesreća sa ljudskim žrtvama u 2024.

Krajem 2023, poznata Jutjuberka Dženi Blejkok (koja je objavljivala pod imenom TNFlygirl) poginula je sa svojim ocem u ovoj vrsti aviona, o čemu je portal Aero.rs pisao.

(Aero.rs)

Video: Pokazan CityAirbus NextGen: Električna letilica za po gradu imaće osam rotora i brzinu do 120 km/h

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>