• 0

Bankarski gigant širi se u regionu, traži priliku u Hrvatskoj

Hrvatska planira da uvede evro do 2024. godine, a Miler smatra da će hrvatska prvreda imati koristi od uvođenja jedinstvene valute

  • 0

Austrijska Rajfajzen banka (RBA) traži potencijalne akvizicije u Hrvatskoj, jer smatra da organski rast neće biti dovoljan za povećanje tržišnog udela.

- Naš osnovni pristup je organski rast kroz visok kvalitet usluge. Međutim, organski rast neće biti dovoljan za povećanje udela na tržištu sa ograničenim potencijalom rasta. RBA traži moguće akvizicije kako bi povećala potencijal za dostizanje ciljanog nivoa povrata kapitala - izjavio je predsednik uprave Rajfajzen banke Mihael Georg Miler, prenosi SeeBiz.

Prema podacima Hrvatske narodne banke, RBA je peta najveća kreditna institucija u Hrvatskoj koja kontroliše nešto manje od osam odsto tržišta kojim dominiraju italijanske, austrijske i mađarske banke.

Kako se navodi, Hrvatska trenutno ima oko 20, uglavnom manjih banaka, s pet najvećih igrača koji kontrolišu 80 odsto tržišta - dva glavna igrača su UniCreditova Zagrebačka banka i Intesa Sanpaolo Privredna banka Zagreb, a slede ih austrijski Erste i mađarski OTP.

Hrvatska planira da uvede evro do 2024. godine, a Miler smatra da će hrvatska prvreda imati koristi od uvođenja jedinstvene valute.

- Mogu se očekivati pozitivni učinci zbog nižih kamatnih stopa i povećanja ulaganja i međunarodne trgovine - rekao je on.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>