• 3
 ≫ 

Radnici i građani u sigurnim rukama: Ove zemlje su spremile specijalne bonuse i pakete za ugrožene

 ≫ 

Prosečni bonus u Fejsbuku iznosi nešto više od 228.000 dolara, a Zakerberg je odlučio i da spoljnim saradnicima, koji trenutno ne rade, uplaćuje celu platu

  • 3
Novac Foto: Pixabay

U jeku borbe protiv korona virusa i propadanja biznisa, neke vlade i kompanije širom sveta se trude da svojim građanima, odnosno radnicima izađu u susret, bar kada je reč o novčanoj nadoknadi.

Naime, kako se sve više firmi okrenulo radu od kuće, tako je porasla i potreba za usklađivanjem kućnog prostora uslovima kancelarije, pre svega, u domenu opreme.

Ovu praksu su među prvima počeli da primenjuju čelnici Majkrosofta, Fejsbuka, Gugla, Tvitera, Amazona, a samo je Fejsbuk svojim zaposlenima obezbedio dodatne uslove i bonuse.

Amazon je, primera radi, uposlio 100.000 novih radnika za rad u magacinu, koji sada rade i prekovremeno, kako bi odgovorili na sve zahteve posla.

Zakerbergov tehnološki gigant je čak najavio da će, nezavisno od odluke Bele kuće i Kongresa, svakom svom zaposlenom poslati po 1.000 dolara.

Sam Mark je, prema pisanju medija, radnicima (kojih je 45.000) poslao internu belešku u kojoj se navodi i da će svi na sledećem šestomesečnom ocenjivanju rada dobiti najvišu ocenu, koja utiče na raspodelu bonusa unutar kompanije.

Prosečni bonus u Fejsbuku iznosi nešto više od 228.000 dolara, a Zakerberg je odlučio i da spoljnim saradnicima, koji trenutno ne rade, uplaćuje celu platu.

Radu od kuće, kao novoj prinudnoj metodi, od pre neki dan se priklonila i kanadska platforma za e-trgovinu "Shopify", koja zapošljava oko 5.000 radnika, u više od 11 zemalja sveta.

Za razliku od svojih konkurenata, oni su odlučili da svojim radnicima daju po 1.000 dolara, kako bi oni kupili opremu potrebnu za rad: laptop, štampač, miš, tastaturu, ili čak tim novcem mogu platiti uvođenje interneta.

Osim ovog svetlog primera u svetu kompanija, i vlade nastoje da uvedu bonuse.

Administracija Donalda Trampa razmatra mere direktnog subvencionisanja svakog građanina Sjedinjenih Država sa po 1.000 dolara zbog ekonomske krize izazvane pandemijom korona virusa, prenosi Vašington post.

- U ovu svrhu, vlada bi mogla da potroši 1 bilion dolara - rekao je ministar finansija SAD, Stiven Mnučin, nakon sastanka sa senatorima iz Republikanske partije. To bi ujedno bio i jedan od najvećih federalnih fiskalnih paketa ikada predloženih.

Mnučin je zakonodavcima uputio oštro upozorenje da, ako ne izglasaju paket mera, stopa nezaposlenosti u zemlji može da poraste sa sadašnjih 3,5 odsto na oko 20 procenata.

dolari novac pare Foto: Pixabay

Tu je i Grčka koja nudi 800 evra svim radnicima kojima je prekinut ugovor o radu, zbog negativnog uticaja korona virusa na poslovanja. Ministar finansija ove zemlje, Kristos Stajkuras, kaže da će isplate ugroženim građanima biti isplaćene početkom aprila, a one se trenutno odnose na 500.000 osoba.

U te svrhe, vlada je izdvojila oko 400 miliona evra. Radnici 4 naredna meseca neće plaćati poreze, a biće im pokriveno socijalno i zdravstveno osiguranje.

Francuska je, s druge strane, spremila paket od 45 milijardi evra, za pomoć kompanijama koje su zapale u krizu, a plate radnika koji su u izolaciji - preuzela na svoj teret. Ministar finansija, Bruno le Mer, očekuje da će zbog korona virusa francuska ekonomija doživeti pad od 1 odsto.

Ovo je samo dodatak planiranom iznosu od 300 milijardi evra, koji je najavio predsednik Emanuel Makron.

Video: Počelo sankcionisanje neodgovornih građana

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zika

    21. mart 2020 | 08:10

    Samo me zanima kako ce biti kod nas slepaca.Ne zanimaju me druge zemlje nego Srbija.Koliko ce kod nas dobiti oni koji ostanu bez posla.Mi kao ekonomski tigar,bez 1000 eura po osobi nece ni da pricamo

  • Suzana

    28. mart 2020 | 07:38

    Radila sam od prosle godine od novembra u piceriji,nisam bila prijavljena i pre dve nedelje sam dobila otkaz,Tako da primanja nemam nikakva,nemam ni za hleb a kamoli za racune,kome da se javim pozdrav

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>