• 0
 ≫ 

Smart kampus je budućnost: Za 5 godina uspeli da smanje CO2 emisije za čak 10.000 tona

 ≫ 

Zgrada kombinuje pametnu tehnologiju, solarne panele i standarde pasivne kuće

  • 0
bečko preduzeće

Foto: Wiener Netze_ Manfred Tucherl

Bečki koncern "Wiener Stadtwerke" koji objedinjuje gradske kompanije u oblasti mobilnosti, energije, pogrebnih usluga i informacionih tehnologija - tri četvrtine svojih investicija ulaže u ekološke projekte.

Jedan od tih projekata je Smart kampus, centrala preduzeća Bečke mreže koje je odgovorno za snabdevanje grada strujom, gasom i grejanjem. Smart kampus je otvoren 2016. godine i zapošljava 2.400 ljudi.

U novu centralu su integrisane usluge koje su nekada bile raspoređene na deset različitih lokacija u gradu. Zatvaranje tih lokacija je imalo logističke prednosti, ali i pozitivan uticaj na životnu sredinu.

Zgrada kombinuje pametnu tehnologiju, solarne panele i standarde pasivne kuće, pa je u proteklih pet godina smanjila emisiju ugljen-dioksida za 10.000 tona.

- Prilikom izgradnje centrale, takođe smo vodili računa o životnoj sredini. U određenom segmentu transporta smo koristili železnicu umesto kamiona čime smo smanjili emisiju ugljen-dioksida za 55 tona - objašnjava Gerhard Fida, direktor Bečkih mreža.

bečko preduzeće

Foto: Wiener Netze_David Bohmann

Solarni paneli koji su postavljeni na krovu zgrade proizvode 500 megavatsati struje godišnje koja se koristi za snabdevanje kancelarija i postrojenja, ali i punjenje električnih automobila u centrali. Bečke mreže će do 2024. godine izdvojiti 346 miliona evra za finansiranje projekata koji će da doprinesu ostvarenju klimatskih ciljeva.

Preduzeće je najveći austrijski snabdevač strujom, gasom i grejanjem.

Video: Dokaz da su žene sveznajuće: Devojke inženjeri iz Emirata izmislile su „džepnu flašicu“

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>