• 0
 ≫ 

Gde se nalaze najveća gasna polja u Rusiji i ko ih kontroliše?

 ≫ 

Rusija ima najveće rezerve prirodnog gasa na svetu, od kojih se više od polovine nalazi u Sibiru. Više od 70% rezervi zemlje trenutno drži Gasprom

  • 0

Urengojsko gasno polje nalazi se u Zapadnom Sibiru i u funkciji je od 1978. godine. Polje, koje je pod kontrolom Gasproma, i koje se prostire na 12.000 km², otkriveno je još davne 1966. godine i vodio se kao drugo po veličini u svetu.

Gasprom trenutno radi na teško dostupnim nalazištima kako bi crpio više gasa i kondenzata iz Urengojskog polja. Istražene rezerve imaju više od trilion kubnih metara gasa i 400 miliona tona kondenzata.

Jamburg

U Tjumenskoj oblasti nalazi se polje Jamburg, čiji kapaciteti premašuju 8,2 triliona kubnih metara gasa. Takođe je pod upravom Gazproma i slovi za treće najveće prirodno nalazište gasa na svetu.

Polje je otkriveno 1969. godine, a sa proizvodnjom se počelo 1986, nakon gotovo šest godina priprema. Kao i Urengojsko polje i Jamburg se nalazi u Zapadnom Sibiru.

U planu je da 2024. godine krene da se crpi gas iz teško dostupnih depozita u kojima, prema procenama ima još 1,2 milijarde tona.

Polje Bovanenkovo

U Jamaliji nalazi se polje Bovanenkovo, takođe pod kontrolom Gazproma, i u funkciji je od 2012. godine. Procene su da je ovo najveće polje prirodnog gasa u Jamaliji, a otkriveno je 1972. godine.

Projektovani kapacitet proizvodnje je 115 milijardi kubnih metara godišnje, a verovatno će dostići 140 milijardi kubnih metara godišnje godišnje nakon razvoja neokomsko-jurskih ležišta.

Štokmanovo gasno polje

Otkriveno je 1988. godine i nalazi se ispod površine Barencovog mora, odnosno u delu njegove akvatorije koja administrativno pripada Rusiji i deo je Timansko−pečorskog basena. Polje C1, koje je istraženo ima 3,9 triliona kubnih metara gasa i 56 miliona tona gasnog kondenzata.

Lokalitet se nalazi pod upravom ruskog državnog energetskog giganta Gasproma. Komercijalna eksploatacija gasa sa ovog lokaliteta započela je tokom 2015. godine.

Zapolarno– 3.5Tcm

Polje ima kapacitet od 3,5 triliona kubnih metara i otkriveno je 1965. Godišnji kapacitet je 130 milijardi metara kubnih gasa. Polje je u vlasništvu Gazproma, a prostire se na površini od gotovo 9.000 hektara.

Ima dva depozita, a sa proizvodnjom se počelo 2001. godine odnosno 2011. godine. Već u decembru 2012, dostiglo se sa proizvodnjom od trilion kubnih metara godišnje.

Video: Tankeri plutaju puni nafte koju niko neće

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>