• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ko je Šeik Tahnun Zajed do kojeg nije moguće doći i kako je povezan sa Srbijom? Težak je 1,5 biliona dolara

D. J.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Osim svojih poslovnih poduhvata, šeik Tahnun je strastveni sportski entuzijasta

  • 1
Tahnoon Bin Zayed Al Nahyan, Tahnun bin Zajed Al Nahjan Abdulla AL-BEDWAWI / AFP / Profimedia

Šeik Tahnun bin Zajed Al Nahjan, sin Zajeda bin Sultana Al Nahjana, osnivača Ujedinjenih Arapskih Emirata, jedan je od njegovo šestoro dece. Ima 53 godine, jedan je od zamenika vladara emirata Abu Dabi, brat predsednika UAE i sin oca osnivača zemlje. Pored toga bio je i savetnik za nacionalnu bezbednost i poseduje imovinu vrednu 1,5 biliona dolara.

Nekadašnji savetnik za nacionalnu bezbednost UAE, šeik Tahnun sada je predsednik suverenog fonda Abu Dabija vrednog 790 milijardi dolara. On takođe predstavlja "First Abu Dhabi" banku, koja je najveći zajmodavac u UAE, banka koju je osnovao u 23. godini.

Do Tahnuna, kako se navodi, je skoro pa nemoguće doći, te za susret od 10 minuta, mnogi mogu samo da se nadaju.

Šeik Tahnun preuzeo je kontrolu nad najvećim državnim fondom, Investicionom upravom Abu Dabija, čime je proširio imovinu pod njegovim upravljanjem na skoro 1,5 biliona dolara. Osim svojih poslovnih poduhvata, šeik Tahnun je strastveni sportski entuzijasta, uživa u aktivnostima kao što su biciklizam, trčanje, šah i, najstrastvenije, džiu-džicu. Oženjen je sa Khavla bint Ahmed bin Khalifa Al Suvaidi, pesnikinjom i majstorom kaligrafa sa kojom ima ćerku.

Tahnun, kum džiu-džice u Abu Dabiju

Članovi kraljevske porodice često su povezani sa ekstravagantnim kupovinama, kao što su kupovina skupih umetničkih komada, putovanja privatnim avionima i boravak u kraljevskim palatama. Ipak, Šeik Tahnun je jedan od retkih članova kraljevske porodice koji je ostavio trag zahvaljujući svojoj strasti. Njegova strast dovela je do toga da džiu-džica postane nacionalni sport u zemlji, koji se praktikuje u stotinama škola.

Nepokolebljiva strast za MMA se rasplamsala u Šeiku Tahnunu, koji se upisao u Gracie Barra San Diego i upoznao tadašnjeg instruktora Nelsona Monteira. Nakon rigorozne obuke, šeik se vratio u Abu Dabi 1998. godine kao vešt praktičar džiu-džicua. Da bi podstakao razvoj disciplinovanih sportova i borilačkih veština u UAE, osnovao je Borbeni klub Abu Dabija (ADCC).

Kasr Al-Vatan, predsednička palata Ujedinjenih Arapskih Emirata, je njegov dom

Kada ste deo jedne od najbogatijih monarhija na svetu, živite u kući vrednoj 490 miliona dolara poznatoj kao Nacionalna palata, koja se svrstava među 20 najboljih svetskih znamenitosti umetnosti i kulture, ili u nečemu što joj je konkurentno. Porodična kuća, Kasr Al-Vatan, je prostrana palata sa fasadom od belog granita i krečnjaka, koja se prostire na 380.000 kvadratnih metara.

Brat šeika Tahnuna, šeik Kalifa, bio je emir Abu Dabija i predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata koji je boravio u palati. Odavanje počasti porodičnom bogatstvu je veličanstveni kristalni luster od 350.000 komada, pored mnoštva umetnosti i artefakata od kulturnog, verskog i političkog značaja koji se nalaze u istočnom krilu palate. Predsednička palata ili Kasr Al Vatan je samo jedna od nekoliko palata u vlasništvu kraljevske porodice Abu Dabija širom sveta, što takođe uključuje Šato de Bajon, severno od Pariza.

Milijarder sa crnim pojasom poseduje superjahtu Mariah vrednu 250 miliona dolara

Ovaj istaknuti član porodice Al-Nahjan kupio je ruski istraživački brod izgrađen u Poljskoj 1990-ih i u potpunosti rekonstruisao, te je sada plutajuća vila. Veličanstvena motorna jahta Mariah može da primi oko 54 gosta u preko 27 soba.

Održava ga posvećena posada od 60 ljudi koja se odmara u 30 kabina. Objekat od 410 stopa ima noćni klub, potpuno opremljen spa centar, poslovni centar, kompjutersku salu, sobu za igre, teretanu, privatnu trpezariju, suši bar i pun bioskop za opsluživanje članova kraljevske porodice i njihovih VIP osoba, prenosi Luxurylaunches.

U posedu ima i privatni Boeing 787 Dreamliner

Za kraljevsku porodicu koji upravljaju neverovatno bogatim fondom jasno je da je privatni avion i te kako neopodan, a u ovom slučaju to je Boeing 787 Dreamline. Ova nebeska zver košta preko 75.000 dolara na sat.

Avion koji obično prima oko 248 putnika prilagođen je da primi 50. Udobni apartmani su opremljeni kalifornijskim bračnim krevetom i sopstvenim kupatilom, garderoberom sa sefom, salonom ispunjenim umetničkim delima, trpezarijom, kuhinjom i sobom za sastanke.

Susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i šeika Mohameda bin Zajeda, brata Tahnuna bin Zajeda

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić 2022. godine bio je u dvodnevnoj poseti Ujedinjenim Arapskim Emiratima, na poziv šefa te zemlje šeika Mohameda bin Zajeda Al Nahjana.

Tom prilikom usledila je svečana večera koju je u njegovu čast priredio šeik Mohamed bin Zajed, brat Tahnuna bin Zajeda.

- Dobro došao u svoju drugu domovinu! - poručio je Mohamed bin Zajed predsedniku Srbije.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>