• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Alarmantna situacija, preti nestajanje cele profesije": Ova struka u Hrvatskoj je na izmaku, traži se rešenje

D. J.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Rešenje se vidi u otvaranju studija u Zagrebu ili okolini, koji bi uklonio probleme udaljenosti, ali i one finansijske prirode

  • 0
beba, držanje bebe, beba na stomaku Foto: Shutterstock/LiAndStudio

Hrvatska komora upozorila je da profesija babica polako nestaje. Kako se navodi, za desetak godina dosta njih će otići u penziju zbog čega se apeluje da se otvore studije za babice u Zagrebu ili okolini.

- Zabrinjavajuća je činjenica da je skoro trećina aktivnog članstva, 870 članica upisanih u Registar Hrvatske komore dadilja, starosne dobi od 54 do 64 godine života. Sasvim je jasno da će najkasnije za deset godina sve one imati uslove za odlazak u penziju. Situacija je alarmantna jer preti nestajanje cele profesije - piše u saopštenju Komore, prenosi Jutarnji.hr.

Komora je upozorila i na dodatnu prepreku u lošoj teritorijalnoj raspodeli studija za dadilje koje se nalaze samo u Rijeci i Splitu. Rešenje se vidi u otvaranju studija u Zagrebu ili okolini, koji bi uklonio probleme udaljenosti, ali i one finansijske prirode.

Nedavna anketa koju je sprovela Komora dadilja pokazala je veliku zainteresiranost za otvaranje studija u Zagrebu – od 283 ispitanih, njih 193 (68,2 odsto) bilo je zainteresovano za studije za babice u Zagrebu.

Inače, ovogodišnji Međunarodni dan dadilja u znaku je borbe protiv klimatskih promena i zagrevanja, i njihov uticaj na zdravlje žena i novorođenčadi.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>