• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zaposlenima otkazi, rukovodiocima milionski bonusi: Samo poslovni direktor dobio 35 miliona dolara u akcijama

Vreme čitanja: oko 1 min.

Gugl je samo prošle godine ukinuto 12 hiljada radnih mesta

  • 0
Google, Gugl Foto: Tanjug/AP

Alfabet, matična kompanija Gugla, platila je četvorici svojih rukovodilaca desetine miliona dolara u akcijama za 2023. godinu na osnovu učinka kompanije na javnom tržištu.

Predsednik i glavni finansijski direktor Rut Porat, zajedno sa višim potpredsednikom Prabakarom Ragavanom, glavnim poslovnim direktorom Filipom Šindlerom i šefom pravnih poslova Kentom Vokerom, dobili su maksimalan broj akcija zasnovanih na učinku kompanije, naveo je Gugl u regulatornom podnesku prošle nedelje.

Osnovne plate za ova četiri rukovodioca ostale su milion dolara prošle godine, a svaki od njih je dobio bonus od 1,5 miliona dolara. Oni su takođe dobili milione dolara vredne deonice, prenosi Biznis Insajader.

Kompenzacija rukovodilaca zasnovana na akcijama može da se kreće od 0 do 200 odsto ciljanog broja akcija, na osnovu učinka Gugla u odnosu na S&P 100.

Isplata akcija od 200 odsto podigla je ukupnu vrednost akcija za Poratovu i Vokerovu kompenzaciju za 2023. na 23 miliona dolara po osobi. Ragavan i Šindler su dobili nadoknadu od po 35 miliona dolara, navodi se u podnesku.

Kompenzacija rukovodiocima odobrena je početkom februara nakon burne godine za kompaniju.

Tehnološki gigant je ukinuo 12.000 radnih mesta, ili 6 odsto svoje radne tokom prošle godine, i upozorio da će otpustiti više radnika 2024.

- Imamo ambiciozne ciljeve i ulagaćemo u naše velike prioritete ove godine. Da bismo stvorili kapacitete za ovu investiciju, moramo da donesemo teške izbore i to je realnost -  napisao je izvršni direktor Sundar Pičai u internom memorandumu u januaru.

Otpuštanja i smanjenje ključnih projekata narušili su raspoloženje unutar kompanije, izvestio je Biznis Insajder  u januaru. Rukovodstvo kompanije dobilo je snažne negativne reakciju nekih zaposlenih, koji su na društvenim mrežama, javno izneli svoje ogorčenje u vezi sa otpuštanjima.

Akcije kompanije Alfabet porasle su za 55% u prošloj godini.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>