• 4

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li imate posao za devetnaestogodišnjaka iz Beograda bez radnog iskustva? Traži platu od 70.000 dinara

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mladić je nailazio na oglase koji nude manju zaradu, dok pojedinci smatraju da je nemoguće naći posao u Beogradu gde zarada ide ispod ove cifre

  • 4
Panorama Beograda Novac Dinari Plata Foto-montaža: Marko Jovanović, Shutterstock

"Pošto većina oglasa nema naznačenu platu ili satnicu, da li neko zna gde se može naći pristojan posao za 70.000 dinara u Beogradu?", glasilo je pitanje jednog devetnaestogodišnjaka, koji je u potrazi za poslom u gradu. Kako je naveo, ne poseduje radno iskustvo, a oni oglasi koji transparentno prikazuju platu, nude manje nego što on traži.

Dodaje i da za dve nedelje završava školu, te da je za sada nailazio samo na oglase koji nude manju platu za 40 sati nedeljno, ili pak ne navode kolika je zarada.

"Većina ljudi nudi manju platu? Netačno"

Njegova objava izazvala je veliki broj komentara, a među njima posebnu pažnju nam je privukao onaj u kom se navodi da je ,,skoro nemoguće da nađeš posao za manje od 70.000 dinara u Beogradu".

- I to doslovno, najlakši poslovi za koje ti ni srednja niti bilo kakva veština i znanje ne treba ispadnu više, tipa prodavac u pekari ili konobar (konobari često imaju zvanično nešto manju platu, zavisi od lokala, ali uz bakšiš premaše 70k lagano) - napisao je jedan korisnik, a da li ste vi saglasni sa njegovom konstatacijom?

Pekara Foto-ilustracija: Shutterstock

Pekari, građevina, dostava...

Momka su savetovali da proba sa radom u pekari, na građevini, dostavu...

- Prodaja u pekarama generalno nudi više para nego marketi i ostale prodavnice, ali s druge strane, ubitačno rano radno vreme;

- Bilo koji zanat/građevina, pomoćnici kreću od 3-3.5€ satnica, dnevno 9 sati = 27-32.5e dan x recimo 24 = 648-780 evra mesečno. Često i više ako se radi 10 sati ili više dana za posao bez neke odgovornosti;

- Dostave bajsom preko 100k, ali radiš tipa 10-12 sati dnevno i razbiješ se od posla više no i na građevini;

riba hrana post ribarnica. Foto: Unsplash/Mike Bergmann

U ribarnici plata 80.000 dinara, jedan dan slobodan

Jedan od predloga je bio i rad u ribarnici, a evo kako to izgleda:

- Preporuka, ja radim na pijaci u ribarnici za 80.000 jedini slobodan dan ti je ponedeljak zato. Većina teškog posla pada vikendom i radiš samo ujutru konstantno. Najčešće od 07h do 15h, može da varira zato.

Kelner bakšiš Foto: Shutterstock

"Bakšiš do 25.000 dinara"

Još jedan korisnik društvene mreže smatra da niko nema ispod 70.000 dinara, ma šta god radio. U prilog svojoj tvrdnji ponudio je primere svojih prijatelja:

- Drug prevozi hranu biciklom, premaši neretko i 100k. Za 70k bi radio zapravo lagano. Drugi drug je konobarisao na 3 različitaa mesta, od 58-70k mu je bila plata u zavisnosti od mesta, ali je uzimao po 15-25k na bakšiš. Devojka druga je pomoćni kuvar (bukvalno secka luk i dodaje stvari, pomeša lonac) u jednom restoranu - 85k.

Opet, pričam o poslovima koji ne zahtevaju ništa. Ne treba ti nikakvo znanje, nikakva veština, nikakav trud i cimanje, nikakva škola, ništa. I svi imaku preko 70k. Uglavnom šta god da radi prećiće tu cifru ili čak dosta više - smatra on.

Kakvo je vaše iskustvo, da li je lako naći u Beogradu početni posao za 70.000 dinara? Pišite nam u komentarima.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    4. maj 2024 | 18:12

    Ima dosta poslova u BG za manje od 70k

  • Veliko srce

    4. maj 2024 | 18:53

    Ko moze da zivi sa ovom platom.??!!Moja je 59400, otplacujem kredit. Sta mi vredi fakultet iskustvo,,, kad neznam da kradem i lazem.../

  • Montero

    6. maj 2024 | 12:23

    Numanović magacin. Od 7 do 15. Plata 70000. Treba malo mišića i malo mozga.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>