• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kompanija kontroverznog Hrvata obnovila palatu Vladimira Putina: Izdvojena suma za renoviranje je vrtoglava

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Krešimir Filipović, prošao je put od anonimnog inženjera iz zagrebačke Mamutice do moćnog ruskog industrijalca

  • 0
Vladimir Putin, inauguracija Foto: Tanjug/AP

Nezavisna ruska medijska platforma Proekt objavila je veliku istragu i film o izgradnji i uređenju palate u crnomorskom gradu Gelendžiku, koja je navodno u vlasništvu Vladimira Putina. Deo koji je najinteresantniji u ovom istraživanju odnosi se na firmu Velestroj, koja je navodno zadužena za renoviranje. Reč je o firmi u vlasništvu hrvatskog državljanina Krešimira Filipovića.

Mediji su ranije objavili da je Velestroj vezan za palatu kao zakupac nekih prostorija, ali do sada se nije znalo da je ovo preduzeće glavni izvođač radova. U radnoj dokumentaciji koja je dostupna Projektu, na prvoj strani se pojavljuje naziv ove kompanije, gde se najčešće navodi generalni izvođač ili glavni projektant (izvor Projekta tvrdi da je preduzeće bilo generalni izvođač), a iz finansijske evidencije dr. Kompleks, koji je kodni naziv za ovaj grandiozni građevinski projekat, navodi se da su od 2019. godine dobili više od 400 miliona rubalja za građevinsko-montažne radove.

Pravni vlasnik Velestroja se ne pojavljuje u ruskom Jedinstvenom državnom registru pravnih lica (USRLE) od oktobra 2023. godine, prema klasifikaciji države. Međutim, već 2022. godine 85 odsto je bilo u vlasništvu Krešimira Filipovića. Mediji su ranije tvrdili da Filipovića na Balkanu zovu "Putinov novčanik", a međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara sumnjičio je Velestroja da je navodno izvlačio milione dolara dobijene od državnog Transnjefta, kao i da ih je prao.

Sobesednik je 2019. godine tvrdio da je Filipović vanbračni suprug zamenice gradonačelnika Moskve Anastasije Rakove i da prisustvuje sastancima sa mnogim visokim zvaničnicima. Inače, Putin je 2017. godine Filipoviću uručio počasnu povelju u znak zahvalnosti za trud, prenosi Jutarnji.hr.

Krešimir Filipović, prošao je put od anonimnog inženjera iz zagrebačke Mamutice do moćnog ruskog industrijalca.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>