• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

PKS: Srpska hemijska industrija može da doprinese izgradnji objekata za EXPO2027.

D. J.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Istaknuto je da je u prošloj godini spoljnotrgovinska razmena proizvoda koje pokriva hemijska industrija iznosila devet milijardi evra, što čini 13,8 odsto ukupne razmene Srbije

  • 0
EXPO2027 Foto: Telegraf.rs

Srpska hemijska industrija na zahtevno tržište Evropske unije izvozi 69 odsto proizvodnje, što potvrđuje da ima potrebne sertifikate, da radi po najnovijim standardima i da ima kvalitet, znanje i kapacitete da doprinese izgradnji objekata i infrastrukture "Ekspo 2027", rečeno je na sednici Odbora Udruženja za hemijsku, gumarsku industriju i industriju nemetala Privredne komore Srbije (PKS), saopštila je PKS.

Proizvođači, članovi ovog odbora, pokrenuli su inicijativu da se već u pripremnoj fazi projektovanja, uključe domaći proizvodi u okviru planiranog tehničkog rešenja i time pospeši domaća privreda korišćenjem kapaciteta, kao i kroz poreze, plate, doprinose, radi podizanja BDP-a.

Istaknuto je da je u prošloj godini spoljnotrgovinska razmena proizvoda koje pokriva hemijska industrija iznosila devet milijardi evra, što čini 13,8 odsto ukupne razmene Srbije.

Izvoz proizvoda ove grane lane je iznosio 3,9 milijardi evra, a uvoz 5,1 milijardu, pa je deficit u spoljnotrgovinskoj razmeni iznosio 1,2 milijarde.

Najviše je izvezeno proizvoda od gume i plastike i to u vrednosti od 2,2 milijarde evra a suficit u razmeni proizvodnje ove grupe proizvoda je iznosio 650 miliona evra.

Ukazano je na trenutno najveće regulatorne izazove za hemijsku industriju u Evropskoj uniji, gde je plan da se uradi revizija CLP i REACH uredbe a do sada je revidirano oko 13.000 stranica i zabranjeno je 12.000 supstanci.

Zbog toga, kako je rečeno, industrija očekuje pad u prodaji od 12 do 28 odsto i značajno povećanje troškova.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>