• 10
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Energetska bezbednost građana prioritet države: Banatski dvor kao skladište najbolji objekat Gazproma u Evropi

T. U.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Proširenje kapaciteta Banatskog dvora je od velike važnosti u zimskom periodu tokom velike potrošnje, ali i u letnjem, kada gas treba ponovo da se utisne", rekla je ministarka Đedović Handanović.

  • 10
Miloš Vučević , Banatski dvor, skladište gasa Foto: Tanjug/Slobodan Miljević

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević rekao je danas da će Vlada, zajedno sa resornim ministarstvima, učiniti sve da se proširi kapacitet za skladištenje prirodnog gasa "Banatski dvor", kao i da je energetska bezbednost građana prioritet.

Vučević je, prilikom posete podzemnom skladištu gasa u Banatskom dvoru, u društvu ministarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović Handanović, direktora preduzeća "Srbijagas" Dušana Bajatovića i ambasadora Rusije u Srbiji Aleksandra Bocan-Harčenka, istakao da je energetska bezbednost građana prioritet države.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović rekla je da je prioritet vlade i ministarstva pouzdano snabdevanje građana i privrede gasom, kao i da u Srbiji imamo što više skladišnih kapaciteta.

Miloš Vučević , Banatski dvor, skladište gasa Foto: Tanjug/Slobodan Miljević

Istakla je da očekuje da ćemo do početka 2026. godine imati uskladišteno 750 miliona metara kubnih gasa što će značiti dodatnu sigurnost i bezbednost, dok će kroz proširenje Česterega moći da se dođe do milijardu i 200 do 300 metara kubnih, u skladu sa tehničkim studijama i uslovima koji moraju da se ispune.

"Proširenje kapaciteta Banatskog dvora je od velike važnosti u zimskom periodu tokom velike potrošnje, ali i u letnjem, kada gas treba ponovo da se utisne", rekla je ministarka Đedović Handanović.

Dodala je i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić proširenje kapaciteta Banatskog dvora svrstao među prioritete u okviru inicijative Skok u budućnost - Srbija 2027.

Đedović Handanović je izrazila zahvalnost ruskim partnerima i dodala da se i dalje snabdevamo zahvaljujući stabilnim izvorima, pre svega iz Ruske federacije, preko završenog Balkanskog toka.

Dodala je da Srbija diversifikuje izvore gasa kako bi imala mogućnost snabdevanja iz više pravaca, ali da Rusija ostaje naš primarni partner kada je u pitanju pouzdano snabdevnaje.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko je istakao da je objekat za skladištenje gasa Banatski dvor najvažniji u mreži snabdevanja gasom za domaćinstva i privredu, kao i da ima mogućnost širenja kapaciteta.

"Banatski dvor kao skladište gasa je najbolji objekat Gazproma u Evropi", naglasio je ambasador Bocan-Harčenko.

Dodao je da će Gazprom u budućnosti modernizovati postrojenja u Banatskom dvoru, u skladu sa najsavremenijim tehnologijama.

Miloš Vučević , Banatski dvor, skladište gasa Foto: Tanjug/Slobodan Miljević

Zahvalio je na pozivu premijeru Srbije Milošu Vučeviću i istakao da poziv u posetu Banatskom dvoru potvrđuje da nova Vlada ostaje na liniji dobrih odnosa sa Rusijom.

"Drago mi je da sve potvrđuje opredeljenje Srbije ka razvoju odnosa sa Rusijom, što je obostrano. Srbija je naša bratska zemlja i jedan od najvažnijih partnera", zaključio je Bocan-Harčenko.

Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović rekao je da će za najviše 45 dana biti gotova građevinska dozvola, te da će se krenuti sa radovima na proširenju kapaciteta skladišta "Banatski dvor".

Dodao je da će to, uz skladište u Česteregu, značiti skladištenje i do milijardu i po kubnih metara gasa, i izrazio zadovoljstvo srpsko-ruskom saradnjom.

"Trebalo je ispitati teren, trebalo je dogovoriti se. Nema nikakvog razgovora o tome da postoji nerazumevanje između srpske i ruske strane", naglasio je Bajatović.

Bajatović je istakao da se cena gasa za individualne potrošače neće menjati do kraja godine, i podsetio na pojeftinjenje od 15 odsto za privredu.

"Pratićemo tržište i gledaćemo da održimo što je moguće manju cenu. Nema velikih poremećaja na tržištu za sada", zaključio je Bajatović.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Caki

    13. maj 2024 | 21:56

    Predsednik Vučević pokazuje odlučnost u obezbeđivanju sigurnosti snabdevanja gasom.

  • Dario

    13. maj 2024 | 21:56

    Inicijativa "Skok u budućnost - Srbija 2027" dobija na značaju zahvaljujući ovom koraku.

  • Alex23

    13. maj 2024 | 21:55

    Ova vest o proširenju Banatskog dvora donosi ohrabrenje za energetsku sigurnost građana.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>