• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ministarka Handanović izrazila razočarenje stavom Vlade Crne Gore po pitanju rezolucije o Srebrenici

T. U.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Razočarana što se država koju smatramo bratskom opredelila za ovakav potez. To nije prijateljski, komšijski, a pre svega je netačno, istakla je Đedović Handanović

  • 0
Dubravka Đedović Handanović i Saša Mujović Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas sa ministrom energetike i rudarstva Crne Gore Sašom Mujovićem, o regionalnom povezivanju i saradnji na pitanjima u vezi sa procesom energetske tranzicije.

Na početku sastanka u Vladi Srbije ministarka je ukazala da je razočarana stavom Vlade Crne Gore po pitanju rezolucije o Srebrenici.

"U vreme kada se Srbija na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, bori za nacionalne interese u Ujedinjenim nacijama, žao nam je zbog stava crnogorske Vlade da glasa za rezoluciju koja će srpski narod proglasiti genocidnim. Razočarana što se država koju smatramo bratskom opredelila za ovakav potez. To nije prijateljski, komšijski, a pre svega je netačno jer se srpski narod praktično optužuje kao genocidni, a to je narod koji čini jednu trećinu stanovništva Crne Gore", istakla je Đedović Handanović

Govoreći o zajedničkim izazovima, Đedović Handanović izdvojila je izazove regiona naspram Energetske zajednice

"Na nama je da kao region kažemo šta ugrožava naš, ne samo energetski sistem, već i ekonomski rast. Srbija ne može tek tako da prihvati zatvaranje termoelektektrana. Ne smemo i ne možemo da vučemo neodgovorne poteze, ali nastavljamo da budemo posvećeni prelasku na obnovljive izvore energije, a to je dugoročan proces. Prekogranična ugljenična taksa, nije pitanje samo energetike, već i privrede i naš region je u relativno sličnoj situaciji. Ista situacija je i kada su termo kapaciteti u pitanju. Zatvaranje termoelektrana uz ugrožavanje stabilnosti snabdevanja ili finansijske stabilnosti za Srbiju nije opcija. Energetska kriza je pokazala da su mnoge zemlje ponovo aktivirale svoje termo kapacitete zarad energetske sigurnosti i stoga ne možemo da preduzimamo neodgovorne poteze u situaciji nestabilnosti na tržištu energenata i da zavisimo od tržišta. Smatram da je važno da zajednički nastupamo u međunarodnim organizacijama, jer ćemo tako uspešnije rešavati otvorena pitanja i zajedničke izazove koje imamo“, rekla je ministarka

Na bilateralnom sastanku sa resornim ministrom iz Crne Gore ministarka je rekla da je čitav region u procesu energetske tranzicije i da svi imaju određene ciljeve kad je reč o povećanju udela obnovljive energije i smanjenju emisija štetnih gasova, kao i obezbeđivanju sigurnosti snabdevanja.

„Radimo analizu uticaja CBAM-a na srpski energetski sektor i Elektroprivredu Srbije. Tek nakon opsežnih analiza koje sprovedemo možemo da sprovodimo i mere i politike koje se odnose na ovu taksu, po modelu koji je prihvatljiv za Srbiju, a uverena sam i zemlje iz regiona kao što je Crna Gora koja je u energetski sličnom položaju. Energetska tranzicija je nezaustavljiv proces, ili ćemo biti njegov deo ili ćemo biti zapostavljeni“, navela je ona

Đedović Handanović je navela da se nastavljaju radovi na izgradnji Transbalkanskog koridora, koji će nas bolje povezati sa Crnom Gorom, što nam je važno za bezbednost i kvalitet snabdevanja električnom energijom.

Ministar energetike i rudarstva Crne Gore Saša Mujović rekao je da deli stavove ministarke Đedović Handanović da je neophodna zajednička regionalna akcija i reakcija, i to realna u nastojanju da se razume pozicija regiona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>