• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uživanje uz vino i med u gradu Hajduk Veljka: Kristina Lukić iz rajačke vinarije izabrana za vinsku kraljicu

Vreme čitanja: oko 2 min.

U gradskom paviljonu u Negotinu održana su brojna predavanja, a na Trgu je bila izložena najsavremenija pčelarska oprema

  • 0
Sajam meda i vina Foto: TO Negotin

Međunarodni Sajam koji se u gradu Hajduk Veljka, Negotinu, održao po sedamnaesti put, okupio je preko stotinu izlagača, vinara, pčelara ali i majstora u izradi suvenira, lekovitog bilja, proizvođača prateće opreme.

Vinari i vinogradari vlasnici vinskih kamenih podruma iz Srbije i Severne Makedonije posetiocima su priuštili pravi užitak. Prezentaciju bogatog istorijskog nasleđa ovoga kraja i jednog od turističkih potencijala koji ima značajno mesto u razvoju turizma ovoga podneblja.

"Vina i med sa područja Negotinske Krajine od 18. veka, sinonim su dobrog kvaliteta. Svakako med kvalifikuje ovo područje i Opštinu Negotin da se s parvom nađu na trećem mestu po broju košnica u Srbiji. Međunarodnim Sajmom vina i meda stvoreni su uslovi za stvaranje prepoznatljivih robnih marki u oblasti vinarstva i pčelarstva. Kada je o vinu reč , oslanjanjem na trdicionalnu proiozvodnju u ovdašnjim kamenim gradovima, Rajačkim i Rogljevačkim pimnicama, uz pomoć savremene tehnologije, stvoreni su uslovi za povećanje proizvodnje", kažu u Turističkoj organizaciji Negotin.

Sajam meda i vina Foto: TO Negotin

Posetioci su bili u prilici da degustiraju i uživaju u najboljim autohtonim sortama a ovogodišnji 17. Međunarodni Sajam pod sloganom "Oni vide med i vino" svečano je otvorio Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin uz muzičke note "Stubova pop kulturte".

Negotin je bio prepun ljubitelja pop muzike a za to su se pobrinuli članovi jedne od najpopularnijih grupa sa ovih prostora, legendarne "Riblje Čorbe" koja je svojim koncertom napunila Negotisnki gradski Trg.

Smenjivali su vokalni solisti, solo pevači, Etno grupe, vitez vina Tomo Nedić, upotpunio je užitak svojim stihovima . U Negotinskoj Biblioteci održana je i promocija knjige Nenada Jankovića, sa prostora eks Jugoslavije poznatijeg kao Dr Nele Karajlić. Rođeni Sarajlija, multimedijalni umetnik, svoju priču krenuo je sa otkrićem uz sećanje na svog pretka, svog pradedu, koji je činodejstvovao u crkvi u Prahovu.

Sajam meda i vina Foto: TO Negotin

Međunarodni sajam vina i meda, bio je i u znaku meda, zdrave i ukusne poslastice. U gradskom paviljonu u Negotinu održana su brojna predavanja, a na Trgu je bila izložena najsavremenija pčelarska oprema, bitna za unapređenje pčelarstva i proizvodnju meda.

Uživalo se u tradicionalnim pesmama i igrama iz Timočke Krajine a uz to su se nizali i hotovi grupe ,"Zabranjeno pušenje" među kojima je prednjačio "Devojčice kojima miriše koža" koji je Dr Nele Karajlić pevao zajedno sa mladim Negotinkama iz publike. Bila je ovo prilika da se dodeli i lenta ovogodišnjoj vinskoj kraljici. Nju je ponela Kristina Lukić iz rajačke vinarije "Dalia" koja je nakon studija etnlogije u Italiji svoju sreću na profesionalnom i ličnom polju pronašla upravo u Negotinskom vinogorju u Rajcu i njegovim pimnicama.

(Telegraf.rs/Milica Ristić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>