• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Đedović i Miščević potpisale dva granta od od oko 10 miliona evra sa KfW

V. K.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Projekat će obezbediti finansiranje izgradnje i rekonstrukcije do pet sistema daljinskog grejanja

  • 0
Dubravka Đedović Handanović Foto: ANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević potpisale su danas dva granta u vrednosti od blizu 10 miliona evra sa Nemačkom razvojnom bankom KfW za drugu fazu programa "Obnovljivi izvori energije - razvoj tržišta biomase u Srbiji".

Projekat će obezbediti finansiranje izgradnje i rekonstrukcije do pet sistema daljinskog grejanja koji zamenjuju zagađujuća i neefikasna fosilna goriva, a u njemu će učestvovati opštine Prijepolje, Novi Pazar, Majdanpek, Bajina Bašta, Niš i Rača.

Događaju su prisustvovali predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević, komesar Evropske unije za susedsku politiku i proširenje Oliver Varheji i ambasadorka Nemačke Anke Konard.

Đedović Handanović je izjavila da je neophodno da brinemo ne samo odakle dobijamo električnu energiju već i toplotnu.

- Država podržava ulaganja u toplane kako bismo smanjili rasipanje energije, odnosno kako bismo povećali energetsku efikasnost, kako bismo omogućili korišćenje energenata koji ne zagađuju vazduh i pouzdano i kvalitetno grejanje za građane po održivim cenama - rekla je ministarka.

Kako je navela, prva faza projekta završena je ove godine uz podršku vlada Nemačke i Švajcarske, kada je puštena u rad toplana na biomasu u Majdanpeku.

- Godinama unazad EU je najvažniji trgovinski partner Srbije, najveći investitor i donator - istakla je Đedović Handanović.

Podsetila je da je EU podržala izgradnju gasovoda Srbija - Bugarska, razvoj prenosne mreže, olakšice za energetski ugrožene kupce, kao i rekonstrukciju hidroelektrana.

Kao glavne benefite realizacije druge faze projekta, ministarka navodi zdravije i jeftinije grejanje za građane, gubitke na mreži koji će biti manji za osam odsto i smanjenje emisije ugljen-dioksida za oko 88 odsto, dok će smanjen emisije sumpor-dioksida biti za čak 99 odsto.

- Omogući će pre svega prelazak na palaćanje potrošene energije prema potrošnji što je važno sa aspekta uštede energije i odgovornijeg ponašanja kada je u pitanju trošenje električne energije-  poručila je.

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević rekla je da se druga faza projekta odnosi na dodavanje kapaciteta postojećim toplanama i stavljanje novih kotlova u kotlarnicama.

Kako je navela, prva faza projekta dovela je do smanjenja emisije ugljen-dioksida i sumpor-dioksida.

- To je ono što proističe iz svih projekata koje dogovaramo sa EU i svakom pojedinačnom državom - rekla je ministarka.

Komesar Evropske unije za susedsku politiku i proširenje Oliver Varheji rekao je da je ovo novo poglavlje Srbije ka energetskoj tranziciji.

- Prva faza programa je već pokazala vidljive rezultate i to je podrška zelenoj agendi Srbije - rekao je Varheji i dodao da program pospešuje lokalni razvoj Srbije.

Prema njegovim rečima, u proteklih 10 godina EU je uložila 600 miliona evra u energetski sektor Srbije.

Ambasadorka Nemačke Anke Konard navela je da je Vlada Nemačke od 2000. godine izdvojila gotovo 1,5 milijardi evra za energetski sektor Srbije.

- U ovom trenutku realizujemo projekte koji su vredni milion evra, a u planu je još projekata - poručila je Konard.

Završetak projekta u opštinama se očekuje za oko godinu dana, a primarni cilj je da 90 odsto proizvodnje energije dolazi iz održivih izvora, prvenstveno od biomase drvne sečke.

Vrednost projekta iznosi 32 miliona evra, od čega su grantovi u iznosu od 9 miliona evra iz Regionalnog programa EU za energetsku efikasnost u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan, dva miliona evra od Vlade Nemačke i milion evra iz Instrumenta EU za pretpristupnu pomoć, kao i zajam u iznosu od 20 miliona evra od Nemačke razvojne banke KfW.

Vlada Srbije je 2019. uz podršku KfW-a započela program "Razvoj tržišta biomase u Srbiji", koji je za cilj imao promociju korišćenja biomase u sistemima daljinskog grejanja.

Prva faza programa, vredna 27 miliona evra, obuhvatila je opštine Mali Zvornik, Priboj, Novi Pazar i Majdanpek, koje su prebacile svoje sisteme daljinskog grejanja na drvnu masu.

Druga faza programa ima za cilj proširenje inicijative na zainteresovane opštine radi obezbeđivanja sigurnosti, efikasnog i ekološki prihvatljivog grejanja za potrošače priključene na sisteme daljinskog grejanja.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>