• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Francuska centralna banka predviđa blagi rast privrede u drugom kvartalu

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Rast će diktirati maloprodajne aktivnosti i poslovne usluge, kao i informacione i komunikacione firme

  • 0
zastava francuska Foto: jackmac34/Pixabay

Francuska privreda u drugom kvartalu porašće blago nakon rasta od 0,2 odsto u prvom kvartalu, saopštila je centralna banka Francuske.

Banka Francuske ističe da su privredne aktivnosti u aprilu porasle pre svega u sektoru usluga, kao i značajnije nego što se očekivalo - u industriji i građevinarstvu, prenosi Rojters.

Agencija ističe da se očekuje kako će rast u drugom kvartalu diktirati maloprodajne aktivnosti i poslovne usluge, kao i informacione i komunikacione firme.

Mesečna istraživanja u 8.500 firmi pokazuju predviđanja o padu industrijskih i građevinskih aktivnosti u maju, dok bi uslužna aktivnost trebalo da stagnira zbog velikog broja državnih praznika, dodala je Banka Francuske.

Druga najveća ekonomija evrozone porasla je za 0,2 odsto u prvom kvartalu u odnosu na prethodna tri meseca, podstaknuta povećanjem potrošnje i poslovnih investicija, izvestila je prošlog meseca zvanična statistička agencija INSEE.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>