• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Esprit bankrotirao na nekoliko tržišta u Evropi

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

U pitanju su Švajcarska, Belgija, Nemačka...

  • 0
esprit Foto: Profimedia.rs

Poznati modni lanac Esprit proglasio je bankrot u Nemačkoj, javlja Bild. Dodaje se da je pogođeno još šest podružnica i 1.500 zaposlenih.

Ovo nije prvo tržište na kom modni brend ima probleme. Krajem marta pojavila se vest u švajcarskim medijima o bankrotu Esprita na njihovom tržištu. Takođe, a potom i u Belgiji.

Prema zvaničnom saopštenju Esprita, bankrot švajcarske podružnice i zatvaranje filijala bili su „neizbežni“ prenosi Swissinfo.

- Globalni ekonomski razvoj, u kombinaciji sa naglim povećanjem troškova energije i logistike, kao i negativnim raspoloženjem potrošača i, na kraju, ali ne i najmanje važno, visokim rentama za naše filijale, na kraju je onemogućio nastavak našeg poslovanja - napisali su iz kompanije u aprilu.

Prezaduženost podružnice švajcarskog Esprita iznosila je oko 12 miliona CHF na kraju 2023.

Esprit odeća će i dalje biti dostupna u 19 filijala kojima upravljaju franšizni partneri i u 150 prodavnica odeće različitih brendova, saopštila je modna grupa tada.

Prema informacijama koje su tada dali, kompanija će biti reorganizovana i ubuduće će se koncentrisati na onlajn prodavnicu i trgovinu sa franšiznim partnerima.  Takođe je fokus na „novim impulsima u e-trgovini“. Menadžment želi da ostane prisutan u onlajn trgovini u Švajcarskoj.

Esprit Retail Svitzerland AG je u potpunom vlasništvu modne grupe Esprit Holdings Limited, koja je kotirana na berzi u Hong Kongu i ima svoje legalno sedište na Bermudima. Podnošenje prijave o stečaju švajcarske filijale nema direktnog materijalnog uticaja na grupu. Poslovanje i poslovanje grupe su takođe ostali normalni.

Krajem marta bilo je reči o zatvaranju oko 40  Esprit prodavnica u Nemačkoj. Esprit je navodno raskinuo ugovor sa nemačkom kompanijom, javila je tada lokalna novinska agencija Rheinische Post pozivajući se na izvore upoznate sa situacijom.

Grupacija, sa sedištem u Bišofsverdi kod Bautzena (Nemačka), sada želi da koristi maloprodajni prostor u druge svrhe. Ovo je već uticalo na lokaciju na železničkoj stanici u Dizeldorfu, gde se brendovi kao što su Vila, Onli, Jack & Jones, Selected Homme i Street One nude u prodavnici Catches, ranije Esprit i kojom takođe upravlja PTH Group.

Prilikom nedavnog objavljivanja godišnjih rezultata, menadžment je upozorio da ostaje „sumnja“ o budućnosti brenda rođenog 1968. Njegovi rezultati za 2023. pokazali su pad aktivnosti za 16,3%, na 5,912 milijardi hongkonških dolara (oko 700 miliona evra). ), dok su se njeni gubici ozbiljno povećali, dostigavši 2,339 milijardi hongkonških dolara (277 miliona evra, porast od 252% za godinu dana) preneo je fashionnetwork.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>