• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ekonomija Japana sve slabija: Kamatne stope se povećale prvi put od 2007. godine

Vreme čitanja: oko 1 min.

Podaci koji su revidirani naniže pokazali su da je BDP jedva porastao u četvrtom kvartalu 2023. godine

  • 0
Japan jan pad ekonomije Foto: Shuitterstock

Japanska ekonomija je pala brže nego što se očekivalo u prvom tromesečju, pošto je slab jen nastavio da udara potrošače, što predstavlja novi izazov za pritisak centralne banke, kada je kamatna stopa u pitanju.

Preliminarni podaci o bruto domaćem proizvodu (BDP) iz kabineta u četvrtak pokazali su da se japanska ekonomija smanjila za 2,0% na godišnjem nivou u periodu januar-mart u odnosu na prethodni kvartal, brže od pada od 1,5% uočenog u anketi ekonomista Rojtersa.

Podaci koji su revidirani naniže pokazali su da je BDP jedva porastao u četvrtom kvartalu 2023. godine, zbog smanjenja procene kapitalnih izdataka. Iako su preliminarni podaci o kapitalnoj potrošnji često podložni velikim revizijama u konačnom izdanju, sveobuhvatni padovi svih komponenti BDP-a sugerišu da japanska ekonomija nije imala značajniji pokretač rasta u prvom kvartalu, prenosi Rojters.

To bi moglo da stvori izvesno oklevanje za Banku Japana, koja je podigla kamatne stope u martu prvi put od 2007. godine i od tada je signalizirala svoju nameru da nastavi pooštravanje politike.

- Moguće je da se tajming povećanja kamatnih stopa pomeri unazad u zavisnosti od toga kako bi se BDP mogao oporaviti u tekućem kvartalu - rekao je Jošimasa Marujama, glavni tržišni ekonomista u SMBC Nikko Securities.

Jošimasa je rekao da će se privreda sigurno oporaviti u tekućem kvartalu zbog rasta plata, ali ostaje neizvesnost oko potrošnje u uslužnom sektoru.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>