• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Begović: Srbija privlačno odredište za investicije u istraživačke aktivnosti

V. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Naša ambicija je da privučemo što više kompanija koje će otvoriti svoje istraživačko - razvojne centre u Srbiji"

  • 2
Srpsko-francuski Inovacioni forum, Jelena Begović Foto: Tanjug / Strahinja Aćimović

Nemačko - srpska privredna komora (AHK) u partnerstvu sa Naučno - tehnološkim parkom (NTP) Beograd organizovala je danas skup posvećen umrežavanju srpskih startapa i nemačkih kompanija.

Otvarajući skup "Serbian Innovation meets German Excellence ( Srpska inovacija u susretu sa nemačkom izvrsnošću)", ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović rekla je da saradnja sa kompanijama iz Nemačke predstavlja veliku čast za Srbiju, ali i potvrdu da je naša zemlja postala privlačno odredište za investicije u istraživačko-razvojne aktivnosti.

Ona je naglasila da je jedan od glavnih ciljeva resornog ministarstva da jača veze između nauke i privrede, jer kako je dodala, to je ključni faktor za dugoročni ekonomski rast i procvat Srbije.

- U tom kontekstu, naša ambicija je da privučemo što više kompanija koje će otvoriti svoje istraživačko - razvojne centre u Srbiji. Imamo mnogo stručnih ljudi, naučnika i inovatora, koji, uverena sam, mogu doprineti radu najvećih svetskih kompanija - rekla je Begović.

Kako je dodala, Srbija postaje centar za inovacije i razvoj novih tehnologija, ističući da bogata istorija zemlje u nauci i tehnologiji, zajedno sa kvalifikovanom radnom snagom, pruža neverovatne mogućnosti za napredak.

- Kao ministarstvo, mi smo tu da pomognemo u učenju veze između privrede i akademije. Naša misija je da omogućimo saradnju između kompanija i obrazovnih institucija, kako bismo zajedno unapredili inovacije i razvoj, a današnji događaj je baš prilika da uspostavimo još bližu saradnju - rekla je Begović.

Predsednik Nemačko-srpske privredne komore (AHK) Milan Grujić kazao je da će fokus tog udruženja u narednom periodu biti na inovacijama i podršci startapima.

Kako je precizirao, AHK će akcenat staviti na digitalizaciju, inovacije i startape kao jednu od tri strateške teme, dodajući da komora od ove godine nudi posebnu člansku kategoriju "Start Up Excitement" u cilju podrške inovacijama i promocije međusobnog umrežavanja.

- Naš krajnji cilj je unapređenje privrednog ambijenta i stvaranje plodnog tla za razvoj novih tehnoloških rešenja, omogućavajući startapima da pristupe resursima i mrežama velikih nemačkih kompanija. Zajedno, gradimo mostove između ideja i stvarnosti, stvarajući bolju budućnost za naše zajednice i jačajući temelje za novu eru inovacija i saradnje - rekao je on.

Grujić koji je i generalni direktor ZF Srbija je naglasio i da su inovacije vitalne za evoluciju i održivost korporacija, ali da korporacije rastu pa su tako i izazovi u inovacijama sve složeniji.

Generalni direktor Naučno-tehnološkog parka (NTP) Beograd Gordana Danilović Grković rekla je da je taj park od osnivanja 2015. podržao više od 220 kompanija u razvoju i komercijalizaciji inovativnih proizvoda i usluga.

Prema njenim rečima, kompanije članice tog parka danas uspešno izvoze u više od 60 zemalja sveta.

Ona je dodala da kroz usluge i programe koje razvija, NTP Beograd pruža podršku startapima i inovativnim kompanijama da ubrzaju svoj rast i razvoj, osvoje nova tržišta i privuku investicije.

- U tome nam je posebno važna podrška resornog ministarstva, kao i međunarodna partnerstva i ovakve inicijative koje podstiču sinergiju svih nas u ekosistemu za stvaranje prilika startapima da prošire svoje poslovanje na međunarodnom nivou - rekla je ona.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>