• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Evropska komisija pokrenula postupak protiv Mete: Da li je kompanija prekršila Akt o digitalnim uslugama?

V. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

EK je zabrinuta zbog toga što sistemi Fejsbuka i Instagrama, uključujući njihove algoritme, mogu da podstaknu bihevioralne zavisnosti kod dece

  • 0
Meta platforme kompanija Meta aplikacija aplikacije Foto: Koshiro K / Shutterstock.com

Evropska komisija (EK) pokrenula je danas zvanične postupke protiv kompanije Meta kako bi procenila da li je moguće da je ta kompanija, u čijem su vlasništvu Fejsbuk i Instragam, prekršila Akt o digitalnim uslugama u oblastima povezanim sa zaštitom maloletnika.

Kako se navodi u saopštenju Saveta EU, EK je zabrinuta zbog toga što sistemi Fejsbuka i Instagrama, uključujući njihove algoritme, mogu da podstaknu bihevioralne zavisnosti kod dece, kao i da razviju takozvani "efekt zečje rupe", odnosno pojavu da aplikacija korisnike preplavljuje sličnim sadržajem ako pokažu interes za određenu temu.

Uz to, EK je zabrinuta i zbog metoda osiguranja starosti i verifikacije koje je uvela Meta.

Akt o digitalnim uslugama ima za cilj da spreči nelegalne i štetne aktivnosti na internetu i širenje dezinformacija, kao i da osigura bezbednost korisnika, zaštiti osnovna prava i razvije fer i otvoreno okruženje za platforme na internetu.

- Danas pokrećemo službene postupake protiv Mete. Nismo uvereni da je učinila dovoljno da se uskladi sa obavezama iz Akta o digitalnim uslugama kako bi ublažila rizike od negativnih efekata na fizičko i mentalno zdravlje mladih Evropljana na svojim platformama Fejsbuk i Instragam - naveo je evropski komesar za unutrašnje tržište Tjeri Breton.

Breton je dodao da će se sada detaljno istražiti potencijalni efekti zavisnosti i "efekti zečije rupe" platformi, efikasnost njihovih alata za proveru starosti i nivo privatnosti koja se pruža maloletnicima u funkcionisanju sistema za preporučivanje.

U saopštenju EK objašnjava se da se postupak protiv Mete odnosi na to da li je kompanija ispunila obaveze iz Akta o digitalnim uslugama u pogledu procene i ublažavanja rizika izazvanih dizajnom onlajn interfejsa Fejsbuka i Instagrama, koji mogu da iskoriste slabosti i neiskustvo maloletnika i uzrokuju zavisno ponašanje i/ili ojačaju "efekt zečje rupe".

Takva procena je, napominje se, potrebna kako bi se suzbili mogući rizici za ostvarivanje osnovnog prava na fizičku i mentalnu dobrobit dece, kao i za poštovanje njihovih prava.

Postupak se odnosi i na usklađivanje kompanije Meta sa zahtevima iz Akta o digitalnim uslugama u pogledu mera ublažavanja za sprečavanje pristupa maloletnika neprimerenom sadržaju, posebno alatima za proveru starosti koje koristi Meta, a "koji možda nisu razumni, srazmerni i delotvorni".

Takođe, postupak se odnosi na to da li je Meta ispunila obaveze iz Akta o digitalnim uslugama da uvede odgovarajuće i srazmerne mere za osiguravanje visokog nivoa privatnosti, bezbednosti i zaštite maloletnika, posebno u pogledu podrazumevanih podešavanja privatnosti za maloletne osobe u okviru dizajna i funkcionisanja njihovih sistema preporuka.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>