• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Stabilnost evrozone poboljšana, ali tržišta i dalje izložena mogućim geopolitičkim iznenađenjima

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Teški finansijski uslovi opterećuju domaćinstva, kompanije i vlade u evrozoni, dok pad na tržištu nekretnina vrši pritisak na firme koje se bave nepokretnostima, dodaje se

  • 0
evro, evrozona, zona evra, EU Foto: Shutterstock

Finansijska stabilnost evrozone je poboljšana zbog manjeg rizika od recesije, ali tržišta su i dalje izložena mogućim negativnim makrofinansijskim i geopolitičkim iznenađenjima, navodi se u danas objavljenom majskom Pregledu finansijske stabilnosti Evropske centralne banke (ECB).

Teški finansijski uslovi opterećuju domaćinstva, kompanije i vlade u evrozoni, dok pad na tržištu nekretnina vrši pritisak na firme koje se bave nepokretnostima, ističe se u izveštaju na sajtu ECB.

Na finansijsku stabilnost evrozone je pozitivno uticalo poboljšanje ekonomskih izgleda, pad inflacije i povratak poverenja investitora, dok rast geopolitičke i globalne političke neizvesnosti znači da su rizici i dalje prisutni.

Izazovi za banke evrozone mogu da nastanu iz tri izvora.

Prvo, zabrinutost za kvalitet aktive banaka raste, s obzirom na znake rastućih gubitaka u nekim kreditnim portfeljima koji su osetljiviji na ciklične padove, posebno komercijalne nekretnine.

Drugo, izgleda da će troškovi finansiranja banaka ostati visoki, čak i ako kamatne stope počnu da opadaju.

Treće, prihodi banaka mogu biti smanjeni jer operativni prihod slabi zbog još uvek prigušenog rasta zajmova i nižih prihoda od budućih kredita sa promenljivom stopom.

U izveštaju se ipak naglašava da je bankarski sistem evrozone dovoljno snažan po pitanju kapitala i likvidnosti i da može da prebrodi ove rizike.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>