• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zbog nedostatka nastavnika, skaču cene školarina širom sveta: "Učiće samo bogati"

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Potražnja za dobrim međunarodnim školama je i dalje velika u Hong Kongu

  • 1
Škola dete devojčica polazak u školu đak đaci učenici Foto: Shutterstock

Cene za 2024-25. godinu rastu dok škole pokušavaju da spreče odlazak nastavnika konkurentnim platama. Troškovi školarine u međunarodnim školama u Hong Kongu ove godine rastu za čak 8%, pošto nedostatak nastavnika povećava troškove, a priliv kineskih radnika povećava potražnju.

U periodu 2024-25., neki naplaćuju do 35.300 dolara godišnje za učenike srednjih škola - i to je pre nego što uopšte uzmete u obzir zadužnice, vrstu dužničkog instrumenta koji roditelji mogu da kupe kako bi osigurali svom detetu mesto u škole, ili ubrzati njihovu primenu. Cene za njih mogu dostići čak 384.000 USD.

Roditelji širom sveta suočavaju se sa ogromnim troškovima za obrazovanje svoje dece, kako za osnovno i srednje , ali i za školarinu na fakultetu. U SAD, cena pohađanja koledža iz Ivi League proteže se na više od 90.000 dolara godišnje, a neki se pitaju da li cene zaista donose adekvatan povraćaj ulaganja. U Hong Kongu, mnogi stanovnici sa visokim prihodima - posebno iseljenici - smatraju međunarodne škole neophodnim akreditivima za povećanje šansi svog deteta za budući uspeh.

- Ipak, troškovi i dalje rastu kako elitne škole u ​​Hong Kongu povećavaju plate nastavnika u pokušaju da zadrže talente nakon što su mnogi otišli ​​tokom pandemije. Plate osoblja su najveći deo operativnih troškova koji dolaze direktno od naknada. Roditelji bi trebalo da očekuju da će naknade rasti između 4% i 9% svake godine - rekla je Rut Beni, osnivač Top Schools Asia, konsultantske firme za obrazovanje, prenosi Bloomberg.

Ova predstojeća školska godina je posebno konkurentna zbog priliva kineskih radnika privučenih Hongkonškim programom viza za talente. Prema vladinim pravilima, studenti koji nisu lokalni – kao što su iseljenici – moraju činiti najmanje 70% studentskog tela međunarodne škole. Zvaničnici klasifikuju lokalne studente kao stalne stanovnike koji poseduju samo pasoš Hong Konga. Deca iz kontinentalne Kine smatraju se nelokalnim, što znači da se takmiče sa decom iseljenika za mesta.

- Mnoge škole nisu podigle svoje školarine tokom pandemije, pošto je veliki deo obrazovanja morao da se obavi na mreži, a sada igraju nadoknadu školarinom za pešačenje. Potražnja za dobrim međunarodnim školama je i dalje velika - mnoge imaju duge liste čekanja - a roditelji su spremni da plate - kaže Aleks Kvong, generalni direktor HK-Schools.com, konsultantske kuće za prijem.

- Na kraju krajeva, škole podižu školarinu jer mogu. Za klijentelu koja može da priušti da ide u ove škole, povećanje od 4% ili 5% godišnje za njih verovatno nije toliko - rekao je Kvong.

Naime, kako stvari stoje sada, izgleda da će u budućnosti dobre škole završavati samo bogati.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pero Postar

    19. maj 2024 | 10:03

    Ajde da se ne lazemo,deca bogatih i ne idu u skolu.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>