• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Rafinerija u Smederevu biće gotova za oko četiri godine: Posao za 700 ljudi, vlasnik kineska naftna kompanija

V. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ministarka Đedović navela je da je reč o potpuno novim postrojenjima i opremi, a ne o rekonstrukciji i sanaciji postojećih

  • 2
Dubravka Đedović Handanović Foto: MRE/Emilija Jovanović

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je da je Okvirni sporazum o projektu izgradnje rafinerije nafte u Smederevu između Vlade Srbije i China Energy International Group potpisan na period važenja od dve godine, a da se vreme koje će biti potrebno za izgradnju i puštanje u rad nove rafinerije procenjuje na oko četiri godine od dana dobijanja građevinske dozvole.

Ministarka je u razgovoru za današnju Politiku istakla da je ukupna investicija vredna blizu 2,4 milijarde evra.

- U rafineriji se planira direktno angažovanje 700 stalno zaposlenih i posredno angažovanje 2.400 radnika. Vlasnik i operater će biti jedna kineska naftna kompanija - rekla je Đedović Handanović.

Kako je navela, reč je o potpuno novim postrojenjima i opremi, a ne o rekonstrukciji i sanaciji postojećih.

- Što se tiče rafinerije u Novom Sadu, ona je u imovinskom portfoliju NIS-a, pa samim tim nije bila predmet razmatranja. S druge strane, činjenica da smo do pre 25 godina imali dve rafinerije, govori u prilog potrebi realizacije ovog projekta - kazala je Đedović Handanović.

Ona dodaje da će nova rafinerija vršiti preradu kako teške, tako i lake sirove nafte.

- Realizacija svih projekata iz energetskog sektora se najpre sagledava iz ugla deficita, kao i svih drugih makro i mikro ekonomskih pokazatelja - istakla je Đedović Handanović.

Istakla je tvrdnja da će projekat doprineti zaduživanju naše zemlje nije zasnovana ni na jednoj analizi.

- Kina je starteški partner Srbije, a s druge strane EU je najveći donator energetskog sektora naše zemlje sa više od milijardu evra bespovratnih sredstava od 2000. godine - navela je Đedović Handanović.

Ministarka naglašava da Ruska Federacija ostaje stabilan partner Srbije, ali da ovaj projekat ni na koji način nije povezan sa kompanijom "Gasprom njeft".

- U prilog tome govori činjenica da projekat realizuje jedna od najvećih kineskih kompanija - istakla je Đedović Handanović.

Okvirni sporazum o projektu izgradnje postrojenja za preradu nafte i naftnih derivata u Smederevu između Vlade Srbije i China Energy International Group, kapaciteta do 100.000 barela po danu, potpisan je 9. maja.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>