• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izašle konačne rang-liste, paket solidarne pomoći dobija oko 55.000 penzionera: Poznato kada počinje podela

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Podsetimo, osnovni kriterijum za dodelu paketa bila je visina penzije do 24.987,67 dinara

  • 0
paket Foto: Freepik

Konačne rang-liste za dodelu paketa solidarne pomoći najugroženijim korisnicima penzija objavljene su na oglasnim tablama udruženja i odbora korisnika penzija i filijala Fonda PIO, navodi se u zvaničnom saopštenju.

Već od ponedeljka, 20. maja, otpočeće sukcesivna podela paketa penzionerima, a ove godine pakete će dobiti oko 55.000 korisnika, što je oko 15.000 više u odnosu na prethodnu godinu. Udruženja će, na lokalnom nivou, obavestiti penzionere o dinamici preuzimanja paketa.

Podsetimo, osnovni kriterijum za dodelu paketa je visina penzije do 24.987,67 dinara, a komisije pri udruženjima i odborima korisnika penzija starale su se o tome da svi korisnici penzija, pod istim uslovima, bez obzira na članstvo u penzionerskoj organizaciji, ostvare ovo pravo.

Kako Pravilnik o društvenom standardu propisuje, prilikom utvrđivanja rang-liste za dodelu solidarne pomoći, prednost su imali samohrani korisnici ili korisnici u višečlanom domaćinstvu kome je jedini izvor prihoda penzija (koja ne prelazi najniži iznos penzije), a prioritet imaju i korisnici penzija stariji po godinama života.

Iz PIO fonda podsećaju da se paketi solidarne pomoći ove godine dodeljuju ranije nego prethodnih godina, a razlog za to su izmene Pravilnika o društvenom standardu korisnika penzija, koje je usvojio Upravni odbor RF PIO, na sednici održanoj 29. marta 2024. godine. Izmene se odnose na solidarnu pomoć za korisnike penzija u paketima sa osnovnim životnim namirnicama i sredstvima za higijenu, a izvršene su kako bi se obezbedilo da korisnici sa najnižim primanjima dobijaju istovetne pakete i kako bi se podelio što veći broj paketa za opredeljeni iznos sredstava.

Izmenama Pravilnika predviđeno je da se solidarna pomoć dodeljuje korisnicima penzija u vidu jednoobraznih, standardizovanih paketa, putem sprovođenja jedinstvene javne nabavke, koja je poverena SAPENS-u. Nabavka takođe podrazumeva i distribuciju paketa udruženjima i odborima korisnika penzija. Zahvaljujući ovim izmenama, kojima se došlo do bolje cene pojedinačnih paketa i njihove standardizacije, svaki korisnik će dobiti paket istog sastava.

Za ovaj vid društvenog standarda Fond PIO je ove godine izdvojio sredstva u visini od čak 111 miliona dinara, dok je prošle godine za ove namene utrošen 51 milion dinara.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>