• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

EU pokrenula niz antidampinških istraga protiv Kine: Ove oblasti "na udaru"

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dve od tri istrage pokrenute su juče

  • 0
Evropska unija zastava, EU Foto: Tanjug/AP

Evropska unija pokrenula je nekoliko antidampinških istraga protiv Kine, javlja Rojters. Usmerene su na gvožđe, čelik, drvene podove i medicinske uređaje.

Evropska komisija, koja sprovodi istrage, kaže da joj je cilj sprečavanje nefer konkurencije i iskrivljivanja tržišta. Jedna od istraga tiče se proizvoda od gvožđa ili čelika presvučenim ili obloženim kalajem iz Kine.

Takođe je pokrenula nekoliko istraga da li kineski proizvođači čistih tehnologija izvoze subvencionisane proizvode na tržišta EU i da li kineske kompanije koje su u vlasništvu imaju nepravednu korist od subvencija dok posluju unutar Evropske unije.

Zvanični časopis EU naveo je da istraga sledi žalbu Evropskog udruženja čelika Eurofer.

Istraga treba da bude završena u roku od 14 meseci, uz moguće uvođenje privremenih taksi u roku od sedam do osam meseci.

Uvoz drvenih podova

Evropska komisija je juče pokrenula i antidampinšku istragu uvoza drvenog poda, nakon žalbe Evropske federacije parketa. Pod istragom su sastavljeni višeslojni paneli drvenog poda. Paneli od bambusa, ili oni sa barem gornjim slojem od bambusa, isključeni su, kao i paneli za mozaik podove.

Medicinski uređaji

Pokrenuta je istraga i o kineskoj javnoj nabavci medicinskih uređaja, rekao je zvanični časopis EU 24. aprila. Istraga je prva pod EU Instrumentom za međunarodnu javnu nabavku, koji ima za cilj sprečavanje zemalja da nepravedno favorizuju domaće dobavljače.

Ako Komisija utvrdi da evropski dobavljači nemaju pravičan pristup kineskom tržištu, mogla bi ograničiti kineske kompanije za medicinske uređaje koje učestvuju u EU javnim tenderima.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>