• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kralj Čarls je sada bogatiji i od kraljice Elizabete, ali je daleko od najbogatijeg člana kraljevske porodice

Vreme čitanja: oko 2 min.

Lično bogatstvo britanskog monarha iznosi 770 miliona dolara

  • 0
Kralj Čarls Treći Tanjug/AP

Britanski kralj Čarls Treći prestigao je svoju pokojnu majku, kraljicu Elizabetu Drugu, u ličnom bogatstvu. Prema listi bogatih Sunday Times-a za 2024. godinu, lično bogatstvo monarha iznosi 770 miliona dolara.

S druge strane, prema listi bogatih Sunday Times-a za 2022. godinu, lično bogatstvo kraljice Elizabete bilo je značajno niže - 468 miliona dolara, pre nego što je preminula u 96. godini u septembru te godine, ipak to ne znači da je kralj Čarls najbogatiji čovek u Velikoj Britaniji.

Čarls bledi u poređenju sa Hjuom Grosvenorom, 33-godišnjim vojvodom od Vestminstera. Prema izvoru, neto vrednost Grosvenorove porodice iznosi 12,8 milijardi dolara.

Ironično je što je Grosvenor kum princa Džordža, koji ima 10 godina i najstarije je dete princa Vilijama i Kejt Midlton, i Čarlsov unuk. Navodno je takođe kum sina princa Harija i Megan Markl, princa Arčija, koji ima pet godina, iako Saseksi nikada nisu javno otkrili Arčijeve kumove.

- Hju je jedan od veoma retkih bliskih prijatelja Vilijama i Harija koji su održali jake veze i liniju komunikacije s obojicom - rekao je neimenovani prijatelj posvađanih prinčeva za Times 2023. godine.

Ako je Grosvenor zaista kum Arčiju, onda je ironično što nadmašuje Čarlsa u bogatstvu, imajući u vidu sve nesuglasice između princa Harija i njegove porodice.

Izvor navodi imanja Sandringem u Norfolku i Balmoral u Škotskoj - gde se Čarls ponekad slučajno sreće sa turistima - kao najvrednije imovine monarha. Takođe poljoprivredno zemljište oko Sandringema procenjuje se na više od 360 miliona dolara.

Bivši pomoćnik kralja Čarlsa rekao je izvoru da je kralj obnovio svoje bogatstvo nakon razvoda od princeze Dajane 1996. godine, odvajajući profit koji je dobijao od Vojvodstva Kornvol.

- Postao je oprezan u odvajanju nešto novca iz Vojvodstva nakon tog gubitka kapitala. Ne govorimo o ogromnim sumama ovde, nekoliko desetina miliona, ne više. Bilo je sugestija da je Kamila unela dosta novca u njihov odnos, ali to nije tačno - rekao je bivši pomoćnik.

Vojvodstvo Kornvol na koje se referisao izvor je imanje vredno milijardu dolara koje uključuje zemljišta, farme, kuće, i izdaje poslovne objekte u Londonu, Milton Kejnsu i Kornvolu.

Navodno je Čarls povećao godišnji profit vojvodstva za 42,6% na više od 31 milion dolara između 2011. i 2022. godine. U periodu od 10 godina, od 2012. do 2022, navodno je dobio više 268 miliona dolara od vojvodstva.

Nakon smrti kraljice Elizabete 2022. godine, princ Vilijam je nasledio imanje od Čarlsa.

Međutim, pravo bogatstvo britanske kraljevske porodice teško je tačno izračunati, zbog vrednosti njihove kolekcije umetničkih dela, ličnog nakita, poklona i sredstava poreskih obveznika.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>