• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Demonstranti lepkom zalepili tela za piste aerodroma: Policija ih jedva odlepila, pa njih osmoro privela

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer osudila je postupke demonstranata

  • 0
Protest Minhen aerodrom Foto: KARL-JOSEF HILDENBRAND / AFP / Profimedia

Aerodrom u Minhenu danas se našao u centru dešavanja, jer je šest ekoloških demonstranata lepkom zalepilo svoja tela na prilaze pisti, zbog čega je bio došlo i do kratkog zatvaranja.

Ekološki demonstranti su probili ogradu, a nakon što ih je policija odlepila usledilo je privođenje.

U početku su svi letovi bili ili otkazani ili preusmereni na druge aerodrome, što je izazvalo opšte neprijatnosti za putnike. Policija je brzo raspoređena na lice mesta, a osam demonstranata je na kraju uhapšeno. Uprkos prekidu, jedna pista je ponovo otvorena kasnije tokom dana, iako su se kašnjenja nastavila.

Protest, koji je održan na početku praznika Vitsun, najvećeg perioda putovanja u Nemačkoj, uticao je na oko 60 letova i doveo do preusmeravanja 11 drugih. Aerodrom, za koji se očekivalo da će primiti najmanje 350.000 putnika tokom vikenda, bio je potpuno zatvoren skoro dva sata.

Protest Minhen aerodrom Foto: KARL-JOSEF HILDENBRAND / AFP / Profimedia

Nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer osudila je postupke demonstranata, pozivajući na pojačane mere bezbednosti na aerodromima i označivši protest kao zločinački.

- Ovakvim kriminalnim radnjama ugrožava se vazdušni saobraćaj - navela je ona, prenosi Euronews.

Pokret "Poslednja generacija" ima istoriju organizovanja sličnih protesta širom Nemačke, sa ciljem da skrene pažnju na ono što vide kao nedovoljnu akciju vlade u vezi sa klimatskim promenama. Subotnji prekid na aerodromu u Minhenu naglašava napetost između klimatskih demonstranata i vlasti, kao i širu debatu o ekološkoj politici i subvencijama za transport.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>