• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Umro Ivan Boeski

I. N.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Finansijer sa Volstrita umro je u 87. godini

  • 0
Ivan Boesky Foto: Tanjug/AP

Ivan Boeski, finansijer sa Volstrita koji će ostati upamćen po izrazu "pohlepa je dobra" i odlasku u zatvor u jednom od najvećih skandala o insajderskoj trgovini na Volstritu 1980-ih, preminuo je u 87. godini.

Boeski, koji je delimično inspirisao lik Gordona Geka u filmu Volstrit iz 1987. godine, smatran je genijem u riziku arbitraže – biznisom špekulisanja akcijama – a njegovo bogatstvo je procenjeno na 280 miliona dolara.

- Mislim da je pohlepa zdrava. Možeš da budeš pohlepan i da se i dalje osećaš dobro u vezi sa sobom - rekao je on u uvodnom govoru na poslovnoj školi Berkli Univerziteta Kalifornije 1986.

Samo nekoliko meseci kasnije, protiv "Ivana Groznog", kako su ga zvali na Volstritu, podignuta je optužnica i na kraju je završio u zatvoru osramoćen i gotovo švorc.

Boeski je postao legenda ulažući ogromne sume za potencijalne ugovore o spajanju, pokušavajući da iskoristi male, ali predvidljive dobitke koji prate glasine o preuzimanju. Često je vest da Boeski ulaže u kompaniju bila dovoljna da podstakne druge špekulante da uđu na tržište, stvarajući samoostvarujući rast cene akcija.

Sve vreme, Boeski je insistirao da je kupio akcije tek nakon što su objavljene formalne ponude za preuzimanje. Ali Komisija za hartije od vrednosti je dokazala da je dobijao savete od investicionih bankara o poslovima u toku i da ih je nezakonito koristio pre nego što su objavljeni u javnosti.

Olakšavajuća okolnost bila je to što je sarađivao u vladinoj istrazi trgovačkih krugova insajdera i navodno je snimao razgovore sa svojim poslovnim kontaktima.

- On je postao gubavac u finansijskoj zajednici - rekao je Leon Silverman, advokat Boeskija, na izricanju presude svom klijentu.

Boeski je svedočio protiv Majkla Milkena, kralja "džank obveznica" čiji je zapanjujući uspon i pad takođe oličenje tog doba. Boeski je dobio relativno blagu kaznu od tri i po godine zatvora, kaznu od 100 miliona dolara i doživotnu zabranu trgovanja hartijama od vrednosti.

Ivan Frederik Boeski je rođen 6. marta 1937. i odrastao je u Detroitu, gde su njegovi roditelji imali restorane. Kasnije je rekao da je sa 13 godina kupio kamion i vozio ga bez dozvole u ​​gradske parkove, gde je prodavao sladoled.

Sa diplomom Pravnog fakulteta u Detroitu, radio je kao pravni službenik kod sudije okružnog suda u SAD pre nego što se pridružio računovodstvenoj firmi "Touche Ross".

Boeski se preselio na Volstrit 1966. godine, pridruživši se "L F Rothschildu" kao analitičar hartija od vrednosti. Godine 1975, sa 700.000 dolara koje je finansirala porodica njegove žene, osnovao je sopstvenu firmu specijalizovanu za arbitražu rizika.

Do 1981. godine, Ivan F Boeski Corp je imao imovinu veću od 500 miliona dolara.

Opisan kao "monomanijak orijentisan na novac", Boeski je govorio da je njegov rad "bolest koju imam pred kojom sam bespomoćan".

- Mašina ne voli da stane -  rekao je o svojim 20-časovnim radnim danima. - Ne znam kako da ne radim. Ne znam kako da se odmorim - govorio je, prenosi Gardijan.

Nakon što je izašao iz zatvora 1990. godine, Boeski je živeo povučeno. Prijavljeno je da je upisao rabinske studije i da se uključio u projekte pomoći beskućnicima.

Živeo je u luksuznoj kući sa pogledom na Tihi okean u La Holi u Kaliforniji, koju je dobio u brakorazvodnoj nagodbi od svoje bivše supruge Sime, ćerke magnata za nekretnine.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>