• 3

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Novac će otići bogatima, dok će mnogi ostati bez posla": Hinton tvrdi da će Al želeti da prezume kontrolu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Džefri Hinton je istakao dapostoji pretnja od izumiranja ljudske vrste

  • 3
Veštaćka inteligencija Ilustracija: Pixabay

Informatičar Džefri Hinton koji se naziva kumom veštačke inteligencije smatra daće biti neophodno da vlasti obezbede  univerzalni osnovni dohodak kao reakciju na nejednakost uzrokovanom veštačkom inteligencijom.

U razgovoru za BBC Džefri Hinton je istakao da je razlog za to očekivanje da će veštačka inteligencija ugasiti mnoge poslove.

- Konsultovali su me u Downing Streetu (kancelariji britanskog premijera) i savetovao sam im da je univerzalni osnovnih dohodak dobra ideja - istakao je Hinton.

Hinton  je dalje naveo da će veštačkom inteligencijom povećati produktivnost i bogatstvo, ali da će to bogatstvo pripasti onima koji su već bogati, a ne onima koji će izgubiti posao, što je jako loše za društvo.

Hinton je pionir u razvoju neuronskih mreža koje su teorijska osnova za razvoj veštačke inteligencije. Do prošle godine je radio u Guglu, ali je napustio kompaniju kako bi mogao slobodnije govoriti o opasnostima neregulisane veštačke inteligencije.

Koncept univerzalnog osnovnog dohotka podrazumeva da država svakom građaninu isplaćuje novčanu naknadu. Kritičari kažu da bi to bilo izuzetno skupo i da bi preusmjerilo finansiranje od javnih službi i ne mora nužno pomoći u ublažavanju siromaštva. Međutim, portparol britanske vlade rekao je da "ne postoje planovi za uvođenje univerzalnog osnovnog dohotka".

Hinton je konstatovao i da veštačka inteligencija predstavlja opasnost po opstanak same ljudske vrste. Ukazao je da je razvoj veštačke inteligencije u vojne svrhe pokazao da države nisu spremne da ga obuzdaju. Upozorio je i na to da se sigurnost zapostavlja u korist brzine razvoja veštačke inteligencije.

Prema njegovim rečima, postoji mogućnost da se za pet do 20 godina suočimo s problemom veštačke inteligencije koja pokušava da preuzme vlast.

Kao posledicu toga je upravo istakao pretnju od izumiranja ljudske vrste. To znači da bi veštačka inteligencija mogla biti potpuno autonomna u odnosu na čoveka, što znači da bi mogla, kako je rekao, samostalno odlučivati koga ubiti.

Za njega je prioritet regulisanje razvoja veštačke inteligencije u vojne svrhe. Ipak, smatra da će se to desiti tek nakon što se dese "vrlo gadne" stvari. Naglasio je da Zapad prednjači u razvoju veštačke inteligencije u odnosu na Rusiju i Kinu. Kao najbolje rešenje je naveo zabranu upotrebe veštačke inteligencije u vojne svrhe.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mladen

    21. maj 2024 | 13:17

    Interesuje me kako bogataši zamišljaju da će biti još bogatiji zahvaljujući vještačkoj inteligenciji i robotizazaciji. Ko će kupovati proizvode koje stvaraju ti roboti? Možda radnici zaposleni kod tih bogataša? A da...neće biti radnika, pa neće biti ni potrošača.

  • Aleks

    22. maj 2024 | 12:41

    "Veštačka" od ljudi pravi nesposobne "zombije". Ako budu istrebljeni takvi retardirani, i nije neka šteta. Ono što nisu uračunali je da će jednog dana i ti koji su "bogati" postati nepotrebni. Ostaće samo oni narodi koji ne gledaju u mobilni i ne slikaju ručak u restoranu, idu do pošte da uplate račun i voze kola bez "pomoćnika".

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>