• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vukadinović: Broj kupaca-proizvođača električne energije za godinu i po dana povećan sedam puta

V. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

U Srbiji danas ima oko 3.100 kupaca-proizvođača električne energije a pre samo godinu i po dana ih je bilo sedam puta manje

  • 0
solarna elektrana Foto: Shutterstock

Pomoćnik ministra za energetsku efikasnost i klimatske promene u Ministarstvu rudarstva i energetike Maja Vukadinović rekla je da u Srbiji danas ima oko 3.100 kupaca-proizvođača električne energije, a instalisana snage solarnih elektrana prozjumera dostigla je 52 megavata.

- U poslednjih godinu i po dana broj kupaca proizvođača je u neprekidnom porastu – sada ih je oko 3.100, instalisane snage 52 megavata, a pre samo godinu i po dana ih je bilo sedam puta manje, dok se instalisana snaga od tada povećana 8,5 puta - rekla je ona na otvaranju Međunarodne stručne konferencije: prozjumeri – dve godine posle u Beogradu.

Vukadinović je podsetila da su Ministarstvo rudarstva i energetike i Ministarstvo finansija prethodne godine izmenili sve relevantne propise kojima se uređuju porezi i naknade koje plaćaju kupci-proizvođači. To je omogućilo da se obračun poreza i naknada ne vrši na preuzetu električnu energiju iz mreže, nego na razliku isporučene i preuzete električne energije, navodi se u saopštenju ministarstva.

- Na taj način, značajno se smanjuje osnovica za plaćanje poreza i naknada, ali i pozitivno utiče na brzi povraćaj investicije, što daje još veći podstrek građanima da instaliraju panele - dodala je Vukadinović.

Uz izmene regulative, kojima je stvoren povoljniji ambijent za razvoj prozjumera, država daje i bespovratna sredstva kroz program "Čista energija i energetska efikasnost za građane Srbije".

- Do sada je oko 500 domaćinstava dobilo subvencije za izgradnju solarne elektane, ili oko 22% ukupnog broja domaćinstava koja su prozjumeri - navela je ona.

Na konferenciji su predstavljeni i planovi Ministarstva rudarstva i energetike za naredni period, među kojima je i pravno regulisanje koncepta aktivnog kupca.

- Kroz planirane izmene Zakona o energetici, tokom ove godine, uspostavićemo pravni okvir za aktivne kupce, kojima ćemo omogućiti industriji da proizvedenu zelenu energiju koristi za sopstvene potrebe, a višak da prodaju na tržištu. Takođe, uspostavićemo sistem sertifikacije instalatera solarnih sistema, toplotnih pumpi i drugih OIE sistema, čime ćemo obezbediti ujednačen i standardizovan kvalitet usluga na tržištu za građane i privredu. Biće sprovedene i mere za unapređenje procedure priključenja, naročito na distributivnom nivou, gde je cilj digitalizovan i transparentan postupak priključenja za elektrane i prozjumere - rekla je Vukadinović.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>