• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li brišete posuđe kuhinjskim ubrusom? Evo razlog zašto bi odmah trebalo da prestanete

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nose u sebi štetne materije koje se mogu preneti na hranu

  • 0
ubrusi, brisanje posuđa, pranje posuđa, brisanje posuđa ubrusom Foto: Shutterstock/one photo

Previše živimo u užurbanim uslovima, pa nemamo vremena ni da se posvetimo nekim kućnim poslovima za bolje naše okruženje.

Iako neki kućni poslovi mogu da pomognu u skidanju kalorija, isto tako ih ponekad i otaljamo. Pa tako je i sa pranjem sudova, ukoliko nemate mašinu za njihovo pranje. Zato neretko posežemo za kuhinjskim ubrusima prilikom njihovom brisanja u verovanju da će pomoći u bržem upijanju kapljica vode sa njih. Međutim, to je greška.

Zašto nam ubrusi za ovu svrhu ne treba?

Kada smo u žurbi i nemamo vremena da sačekamo da se posuđe osuši ili recimo ne volimo da vidimo trag vode na istim, onda su tu ubrusi.

Možda vam ne deluje toliko opasno koliko zapravo jeste. Ubrus se pravi od drvene pulpe, često veštački beljenje i tretirane hemikalijama za poboljšanu sposobnost upijanja, piše "House digest". Istina je, savršeni su za upijanje tečnosti, brisanje površina na kojima se nešto prosulo ipak imaju nedostatke. Osim ovoga navedenog, ubrusi mogu sadržati i hemikalije kao što su boje, mirisi i losioni koji mogu da izazovu alergije kod osetljivih osoba. Poznato je da sadrže formaldehid i bisfenol A, poznatiji kao BPA. Prema Nacionalnom institutu za rak, formaldehid je povezan sa određenim vrstama raka, dok BPA može imati štetne efekte na reproduktivne i metaboličke procese u telu.

Upravo ove hemikalije se mogu preneti i na posuđe posebno ako su oni mokri i tako predstavljati rizik po zdravlje kada se progutaju ili dođu u dodir sa hranom ili pićem. Abrazivna tekstura nekih papirnih ubrusa može da izgrebe posuđe koje se osetljivo i može dovesti do preranog habanja.

Postoji zamena

Da, umesto ubrusa koristite krpe od mikrovlakana za višekratnu upotrebu ili pamučne krpe. Te tkanine su nežne za posuđe, lepo upijaju i mogu se ponovo koristiti što će značajno smanjiti otpad.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Evo zašto nikada da ne bacate unutrašnji poklopac na flaši od ulja

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Lifestyle