• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Imate novog partnera, a posedujete i mačku: Ova kombinacija uglavnom nema dobar početak

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dolazak novog člana porodice u dom često istovremeno znači “doviđenja” kućnom ljubimcu, a ako ne pomišljate na to, pripazite da vaša kućna ljubimica ne zagorča život pridošlici

  • 0
Mačka i novi član porodice Foto: Shutterstock/Burhan Alibas

Psi važe za prilagodljive ljubimce u slučaju da se u dom doseli novi član porodice, bilo da je reč o novom partneru, bebi ili nekom drugom. Mačke mnogo teže podnose "novotarije" u kući, pogotovo dolazak osobe koja na bilo koji način zaokupi ili odvuče pažnju njhovom voljenom vlasniku ili vlasnici. Tada mačka postane agresivna i pokazuje da je ljuta. S obzirom na to da mačka teško prašta kad postane "druga" u nečijem životu, evo i saveta kako da rešite ovu situaciju koja ponekad nije nimalo naivna.

Mačka teško menja navike

Mačka ne voli promene u domu u kome ima određene navike: njoj će smetati novi razmeštaj u stanu, ne voli dolazak nepoznatih ljudi, pogotovo onih koji ostaju u domu, pa su njene najčešće reakcije problematične. Ali, umesto što ćete misliti da je mačka odlučila da istera vašeg novog partnera iz doma, stavite se u njenu "kožu".

Mačka je terirorijalna životinja i ne voli promene, pa u skladu s tim teško menja navike. Ako je u domu bila prva i jedina, nove zabrane, premeštaj posuda za hranu, vodu i posip, nova lica i sijaset noviteta će uticati na njenu mrzovolju i mačka će postati ljubomorna.

Dolazak novog člana porodice u mački izaziva strah i zbunjenost, a ljutnja izbija tek posle spoznaje njene nove pozicije u kući.

Mački treba dati vremena da se prilagodi novom članu porodice i novim okolnostima. Koliko god je moguće, posvetite joj pažnju i održavajte rutinu u njenom životu.

Nemojte pomerati satnicu davanja obroka, ne zanemarujte čišćenje posude sa posipom, nemojte je isterivati iz kreveta kome je do pre par dana imala nesmetan pristup i, što je najvažnije, ne namećite mački druženje sa novom osobom. Kad bude bila spremna za to, ona će sama prići.

Mačka Mačka Foto: Shutterstock/Melinda Fawver

Igra novog člana porodice sa mačkom

Prvi potez vašeg novog partnera treba da bude hranjenje mačke. Na taj način on će ostaviti svoj miris na posudi, a mačka će se s vremenom navići na njega. Još jedan od dobrih načina da zbližite mačku i partnera je da ga uključite u igru sa ljubimicom. Mački nije važno ko joj održava pažnju u igri, a aktivan i dobar odnos koji će joj prijati rezultiraće prijatnom i veselom igrom u kojoj će oba vaša voljena bića uživati.

Mačka neće mrzeti vašeg novog partnera, a njena tzv. ljubomora zapravo je iskazivanje prirodnog životinjskog instikta!

Dajte partneru i mački dovoljno vremena da se upoznaju i zavole. Kada se to bue desilo, najverovatnije ćete se pitati šta da radite kad otkrijete da je mačka postala privrženija vašem partneru!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari