• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li (i kako) razgovarate sa svojom mačkom: Rečnik pun razumevanja, strpljenja, ljubavi i poštovanja

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mnogi vlasnici tvrde da mačke mogu da budu izuzetni sagovornici, a ako nisu preterano "pričljive", barem će vas pažljivo "saslušati"

  • 0
Žena i mačka Foto: Shutterstock/Kristi Blokhin

Obično se smatra da mačke nisu dobri sagovornici niti slušaoci, jer ih ne interesuju problemi vlasnika, ne reaguju ni na jednu reč (osim na "njam") i u stvari ih nije briga šta im se priča ili se od njih traži.

Ipak, ima vlasnika koji se kunu u to da su njihove mačke odlični sagovornici i da je mačija nezainteresovanost za priču samo prividna. Oni tvrde da je s mačkom veoma lako uspostaviti dobru komunikaciju i da će postati izuzetan slušalac, samo ako joj priđete na "njen način".

Slušajte ono što mačka "govori"

Posmatrajte mačku u raznim životnim situacijama i pamtite njene reakcije. Potrudite se da saznate kako reaguje kad ugleda pticu, psa ili drugu mačku, da li voli sve članove porodice ili postoji neko koga se boji, da li saoseća s vama ukoliko ste tužni i da li pokazuje hiperaktivnost kad ste i vi aktivni.

Obratite pažnju i na način kojim vam se mačka "obraća": da li umiljato mjauče, "cvrkuće", da li "guče" ili pak često šišti na vas ili se sklanja i beži kad vas ugleda. Kad budete "provalili" načine na koje se oglašava i pokazuje reakcije u određenim situacijama, biće vam lakše da predvidite njeno reagovanje u istim budućim situacijama.

Obraćajte se mački blagim i tihim glasom

Mačke ne vole glasne zvuke i visoke tonove, pa je razgovor s njom najbolje upražnjavati blagim i tišim glasom.

Pružite mački prst ili približite nos

Vlasnici više mačaka znaju da mačke izražavaju međusobnu toleranciju i druželjubivost tako što jedna drugoj pruže nos. Isto može da uradi i vlasnik kome će mačka uzvratiti njuškanjem nosa ili prsta.

Mačka i noćno oglašavanje Foto: Shutterstock/Zhukovvvlad

Stalno pokazujte mački koliko je volite

Mačke "izjavljuju" ljubav na svoj način, a ako želite da joj pokažete koliko je volite, pogledajte je pravo u oči, nakratko spustite očne kapke i potom ih polako otvorite: smirena i zadovoljna mačka će vam uzvratiti na isti način.

Osmislite "rečnik" koji će mačka razumeti

Mačke su dobri učenici, bez obzira na to koliko vam se čini da ne mogu ništa da zapamte i ponove. Stoga treba da smislite poseban jezik komunikacije: vlasnici kažu da mačke odmah reaguju kad ih pozovu na obrok rečima "njam, njam" ili ih bodre na skok rečju "hop". Budite dosledni u tome da za iste poteze uvek koristite iste reči i mačka će ih zapamtiti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari