• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vlasnici, želite li da naučite mačku trikovima: Ništa lakše, počnite sa sedenjem, a nabavite i klikere

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sve mačke mogu da nauče razne veštine: u njihovom svetu nema "pametnih i glupih", već zainteresovanih i pasivnih

  • 0
Mačka sedi Foto: Shutterstock/irinak

U junu 2020. godine, mačka po imenu Aleksis iz Austrije izvela je 26 trikova u jednom minutu, postavljajući tako svetski rekord za najviše trikova koje je izvela neka mačka. Iako se čini da je nemoguće naučiti mačku makar jednom triku, stručnjaci za ponašanje životinja kažu da je to daleko od istine: ne samo da možete naučiti mačku trikovima, već su to veoma dobre veštine za njih. Obučavanje mačke veštinama i trikovima donosi životinji mnoge prednosti, od poboljšanja veze između nje i čoveka do olakšavanja pojedinih težih ili neprijatnih zadataka.

Koji su najbolji trikovi kojima možete podučiti mačku?

Trik koji se smatra najlakšim je podučavanje mačke da sedi. Sve što vam je potrebno su poslastica i mačkina pažnja. Okrenite mačku prema sebi i postavite poslasticu nekoliko centimetara iznad njene glave, da je mačka dobro vidi. Polako vucite poslasticu prema njenom repu, a zadnji deo mačkinog tela će se prirodno spustiti na pod dok njene oči prate poslasticu. Čim mačka sedne, pohvalite je i dajte joj poslasticu. Ovaj skoro automatski trik je odličan za početak obučavanja mačke.

Mnogi stručnjaci za životinje tvrde da je tik sa klikerima takođe dobar za mačku koja treba da nauči da poveže zvuk ovih predmeta sa dobijanjem poslastice.

Savladavanje trikova i veština ojačava vezu mačke i vlasnika

Osim zabave, učenje trikovima pruža mački važnu mentalnu stimulaciju. Savladavanjem veština mačka će shvatiti šta treba da uradi kako bi dobila poslasticu koju želi. Obučavanje trikovima zavisi i od životinje, jer u savladavanje veština treba da uloži svoje kognitivne moći. Mentalno obogaćivanje mačke važno je za njenu dobrobit, kao i druge važne potrebe.

Trikovi učenja pomažu mački u onome što je poznato kao kooperativna briga: vlasnici se često muče sa davanjem lekova mačkama ili kad treba da ih vode kod veterinara. Obuka mačke da bez opiranja uđe u transporter na komandu je moguća, a dobar pristup obučavanju neće joj izazvati stres.

Stvaranje pozitivnih asocijacija prilikom obuke i učenja trikovima i veštinama je ključan element i pojačava se davanjem nagrada i poslastica. Ako mačku naviknete na to da će posle veštine koju pokaže dobiti ono što najviše voli, čak i ulazak u "strašni transporter" neće više predstavljati problem. Takvim pristupom samo ćete ojačati vezu između sebe i mačke.

Mačka sedi Foto: Shutterstock//Ekaterina Kolomeets

Da li stare mačke mogu naučiti nove trikove

Mačke mogu naučiti trikove u bilo kom uzrastu, o čemu svedoči izjava jedne vlasnice koja je počela da trenira sa svojom 14-godišnjom kućnom ljubimicom, a podučava je novim veštinama i u 17-oj godini! Obučavanje mačke ne treba da bude dugo i naporno, a stručnjaci tvrde da je ključ u tome da traje kratko i bude često. Oni kažu da mačku možete naučiti mnogim trikovima čak i dok dok razgovarate telefonom, ili gledate televiziju.

Svaka mačka može da nauči trikove: u njihovom svetu nema "pametnih i glupih", već zainteresovanih i nezainteresovanih. I sve uostalom zavisi od vlasnika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari